Happy New Year! (na britanski način)

Posted on

Ako nemate para da odete u London za Novu godinu, evo par ideja kako da dočekate 2014. u britanskom stilu. Eto ideje za tematsku žurku.

Šampanj ćemo otvoriti

Vrlo uobičajeno za zapadnu Evropu. Šampanjac treba otvoriti u ponoć, a idealno je da čep pukne tačno u 12.

Gori vatra

Pošto je sada opšte popularno da se dobro pirotehnički opremimo za doček, ovo nije zahtevna stavka. Najbolje je ako možete da organizujete mini vatromet.

Deset, devet, osam…

U Velikoj Britaniji običaj je da se prati prenos Big Bena na TV, ali vi to možete uraditi i putem Interneta, samo kliknite na sledeći link. Važno je napomenuti da je u Velikoj Britaniji jedan sat ranije nego kod nas, tako da možete dva puta za isto veče proslaviti Novu. Od viška slavlja glava ne boli. Ponekad.

Ko peva, zlo ne misli

Običaj da se peva pesma Auld Lang Syne potiče iz Škotske, mada je ova tradicija sad prilično rasprostranjena. Ideja je da se uoči ponoći bratski zagrlite sa ljudima oko vas i zapevate ovu pesmu koja govori o prošlim vremenima i prijateljstvu. Tekst možete pronaći na stranici Vikipedije. Pošto vam škotski naglasak može biti problem, ovaj link je koristan jer vam pokazuje kako oni to tačno izgovaraju. A uvek je tu i Jutjub.

Poljubac hoću ja

Mnogo puta smo videli sledeću scenu u filmovima – kad dvoje stanu ispod grančice imele, treba da se poljube. Zanimljivo je da je ovo ustvari paganski običaj koji Crkva čak i nije odobravala, ali se negde u 19. veku proširio i postao tradicija. Smatra se da imela simbolizuje plodnost i donosi sreću.

Koliko pahuljica, toliko…

U Velikoj Britaniji postoji običaj koji se zove first footing, a podseća na naš običaj da za Božić imamo polažajnika (first footer u ovom slučaju). Tradicija kaže da je idealno da prva osoba koja uđe u kuću prvog januara bude muškog pola, a zavisno od regije poželjno je da ima tamnu ili svetlu kosu. (Recimo da je tamna kosa ipak generalno poželjnija.)

Pored toga, trebalo bi da ova osoba unese i komad uglja, hleba, malo soli, novca ili grančicu zimzelenog drveta. Opet, i ovde postoje razlike u odnosu na oblast Velike Britanije, mada se ugalj svuda uključuje.

Svečano obećavam…

Uoči Nove godine Britanci vraćaju film i, prisećajući se godine koja je za njima, razmišljaju šta bi voleli da promene u nastupajućoj. Odluke koje donesu u engleskom se nazivaju New Year’s resolutions. Reklo bi se da je sastavni deo tradicije da prekršite obećanje vrlo brzo, kao i da se odluke tiču zdravog načina života (npr. Prestaću da pušim!, Ne jedem više slatkiše!, Krećem u teretanu! itd)


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija