Alles gute zum Geburtstag!

Posted on

Ja obožavam svoj rođendan. Za mene je to jedan poseban dan, kada vreme provodim sa svojim prijateljima i porodicom uz dobro raspoloženje, muziku, neizbežnu slavljeničku tortu i duvanje svećica. Ne osećam da sam tog dana jednu godinu starija. Tog dana uživam. Kada malo porazmislim, nekih običaja i ne mogu da se setim, a da kod nas postoje, kada je u pitanju proslava rođendana ili ih ja jednostavno ne znam. Ali želeći da pišem o rođendanskim proslavama, odlučila sam da ovog puta prikažem kako to rade Nemci.

Možda je vama svejedno da li će vam neko čestita dan ranije, ali Nemcima nije. Čestita se samo na dan rođendana, nikako pre, jer se smatra da to donosi nesreću. Nemci se uvek, pre nego što izgovore Srećan rođendan, dobro informišu, jer ne daj Bože da se rođendan čestita ranije. Kako se čestita? Šalju se rođendanske čestitke, poruke ili mejlovi, ali ako dolazite obavezan je prijateljski stisak ruke i pevanje pesmice Zum Geburstag viel Glück. Tu je i nezaobilazna rođendanska torta, koju slavljeniku uglavnom priprema neki član porodice (obično mama). Popularni ukusi su: voćni i čokoladni.

Šta pokloniti ?

Možda Nemci dobijaju najbolje poklone, jer ljudi ulažu puno truda, vremena i novca, da za slavljenika nađu savršen poklon. Mnogi od poklona nisu čak ni kupljeni, već sami osmišljeni i napravljeni, što poklonu daje posebnu draž. Uz poklon se obično napiše čestitka uz naravno najlepše želje, puno zdravlja, sreće i slično.

Posebni rođendani

Kada slavite 14, 16, 18, 25, 30, 40, 50. rođendan, to je mnogo više od rođendanske zabave. Postoje i običaji koji se tog dana moraju ispoštovati.

14. rođendan: Na putu do škole dete biva posipano mlekom ili jogurtom i tog dana je tzv. Milchmädchen / Milchbubi.

16.rođendan: Prijatelji slavljenika posipaju brašnom preko glave na putu do škole. Ovaj običaj je rasprostranjen u severnoj Nemačkoj.

18. rođendan: Dan, kada postajemo punoletni. Specijalan dan, s toga i proslava mora biti specijalna. Slavljenik odlučuje kakvu zabavu želi za sebe, ali se običaj da se jaja razbijaju iznad njegove glave moraju razbiti. Običaj simbolizuje da je slavljenik postao punoletan, tj da se kao pile izlegao iz jajeta. Detinjstvu je došao kraj.

25. rođendan: Ako se slavljenik ili slavljenica do 25. godine nisu oženili / udali, od drugara im slede zanimljivi pokloni: muškarac dobija venac od starih čarapa, jer je onda on eine alte Socke (zreo za ženidbu). Devojka dobija kutiju cigareta i ona je eine alte Schachtel (baba devojka).

30. rođendan: Običaj se za ovaj rođendan opet vezuje za one, koji se nisu oženili / udali. Neženja mora da čisti neku javnu površinu (obično su to stepenice ispred opštine ili skupštine) sve dok ne dobije poljubac od neke devojke. S druge strana, i udavača mora da čisti brave neke javne površine i da očekuje poljubac od nekog mladića.

40. rođendan: Jadni oni, koji su neženje. Nazivaju ih starim gvožđem i moraju da trče kroz celo selo, ne bi li možda tako naišli na neku udavaču.

50. rođendan: Slavi se u velikom stilu, slično kao 18.

I za kraj, naučite pesmicu na nemačkom i otpevajte vašim prijateljima. Učinite vašu ili njihovu rođendansku zabavu malo nemačkom.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

    Podeli: