NAKON POSLA, APERICENA!

Aperitiv je već dobro poznat običaj kako u Italiji, tako i širom sveta. Nakon napornog dana na poslu okupljanje prijatelja u baru uz piće i grickalice pre nego što odemo kući na večeru postalo je sve popularnije kako među mladima tako i među starijom populacijom. Ali onda je nastao novi preokret!

Neki barovi su osim maslina i grickalica počeli da služe uz piće i nešto „kompleksnije“ mini zalogaje koji će nam pomoći da preživimo do večere.

Izvor: trova-eventi.it

Izvor: trova-eventi.it

Poslednjih par godina, naročito u Milanu i Torinu, proširio se običaj među studentima i mlađom populacijom zaposlenih da nakon posla „skoknu“ do omiljenog bara na piće sa prijateljima gde ih uz čašicu očekuje i „mini“ večera. To nije prava večera, već nešto što bismo nazvali predjelom, zakuskom, obrokom „s nogu“… Sve ono što će nas okrepiti nakon radnog dana ili celodnevnih predavanja pre nego što krenemo dalje u provod.

Taj običaj poznat je kao apericena (nastao je tako što smo spojili aperitivoaperitiv i cena-večera).

apericena

Izvor: www.ilcaffedellacorte.it

Barovi su počeli da nude švedske stolove sa toplim i hladnim mini zalogajima uz piće pa relativno pristupačnim cenama – oko 10€ za piće i zakusku. Ne čudi što je veliki broj barova počeo da nudi ovaj tip usluge, naročito u univerzitetskim gradovima kao što su Piza, Firenca, Bolonja i Padova.

Na meniju se mogu naći crostini, bruschette, različite vrste salata, grilovano povrće, paste, rižoto, neka jednostavnija jela od mesa i ribe, uz dezert na kraju obavezno kako bismo zaokružili priču – sladoled, voće, pite…

IMG_3871

Izvor: www.theveenocompany.com

Turisti koji posećuju ove tradicionalne turističke meke rado su prihvatili ovu modu! Da li ste i u Beogradu sreli nešto slično?

Složićete se, nije loša ideja!

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: