GUSTAV KLIMT – ZAČETNIK SECESIJE

„Ako ne možeš svima da udovoljiš svojom umetnošću i svojim postupcima, zadovolji nekolicini. Udovoljiti mnogima je loše.“

Fridrih Šiler

Ovaj citat je Gustav Klimt stavio kao natpis iznad svoje slike Nuda Veritas (Gola istina), aludirajući na tadašnje društvo koje nije shvatalo njegovu umetnost. Bila im je strana njegova erotika i njegovo predstavljanje žena, a najveći skandal su izazvale slike koje je uradio za univerzitet.

On je jedan od najvoljenijih umetnika današnjice. Prijatan na oko, prepun dekorativnih elemenata, obožavaju ga i ljubitelji umetnosti i oni koje umetnost ne zanima. Gde god da se otputuje, ne samo u Beč, mogu se naći slike, futrole za naočare, lampe, cipele, čokoladice sa motivima iz njegovog slikarstva.

the-beethoven-frieze-the-longing-for-happiness-finds-repose-in-poetry-right-wall-1Nesumnjivo je da je umetnost Vizantije uticala na Klimta i to, pre svega, njeni raskošni mozaici. To se najbolje vidi u njegovoj zlatnoj fazi kada je na dvodimenzionalnu sliku lepio poludrago kamenje, metal i listiće zlata, tako joj dajući i treću dimenziju i čineći je čarobno ornamentalnom. Time podseća na kolaž koji je bio zaštitni znak Gaudijeve arhitekture.

Klimt je znao kako da izvuče ono najlepše iz žene. U svakoj ženi, pa čak i onoj ružnoj i neuglednoj, nalazio je nešto što je isijavalo i činilo je lepom. Ako su njene oči bile posebne, onda bi ih on naglasio i dodao im takav sjaj da bi one plenile celom slikom. Ako su u pitanju usne ili ruke, onda bi ih naslikao tako da sve drugo nestane.

Klimt se smatra jednim od začetnika secesije i za prvu secesionističku izložbu 1898. godine, njemu je pripao zadatak da nacrta poster. S obzirom da je napuštena podela na višu i nižu umetnost, jedan slikar, i to takvog kalibra, nije smatrao da je grafika ispod njegove časti. Naravno, i taj poster je izazvao određene kontraverze. Naslikavši nagog Tezeja kako se bori protiv Minotaura, cenzor je tražio da se golotinja nekako prekrije. Tako je Klimt bio prinuđen da ispred Tezeja nacrta par drveta.

klimt-ref-zoomNjegova najpoznatija slika je svakako Poljubac. Svake godine hiljade posetilaca hrli u galeriju Belvedere samo da bi je videlo. Na nekakvoj litici ili livadi, punoj raznobojnog cveća, nalazi se ljubavni par u jednom veoma intimnom trenutku. Potpuno su zaokupljeni jedno drugim i prepušteni svojoj ljubavi. Deluju kao da su spojeni u jedno, a jedino po čemu se razaznaju je dekoracija na njihovoj odeći. On ima jasno sečene, čvrste ornamente iz kojih izvire njegov bikovski vrat, što aludira na njegovu muževnost i snagu. Naginje se nad ženskom figurom, a ona mu se u potpunosti predaje, jer je sigurna u njegovim rukama. Ona je pasivna, nežna i ženstvena, što pokazuju kružni i cvetni ornamenti na njenoj haljini.

2913Po starozavetnoj legendi, Judita je bila jevrejska udovica, koja je, da bi sprečila opsadu svog rodnog mesta, zavela vojskovođu Holoferna i zatim ga ubila, tako spasivši svoj narod. Na Klimtovoj slici ona je predstavljena kao fatalna žena, što se u potpunosti kosilo sa hrišćanskom tradicijom, pa je tako i ova slika izazvala kontroverze. Kroz svoje poluzatvorene oči ona zavodi onog koji je gleda. Nosi samo prsluk iz kojeg joj viri jedna dojka i zlatni nakit koji ukazuje na uticaj Egipta na Klimtovo stvaralaštvo. Njene poluotvorene senzualne usne i skoro besramni sjaj njene kože, koji nadjačava sjaj dvodimenzionalne zlatne pozadine, dodaju erotičnosti ove slike. Predatorski drži Holofernovu glavu i odaje utisak snažne, ponosite žene koja je svesna svoje seksualnosti i koja to koristi protiv muškaraca. Sve je to dovelo do toga da se u javnosti često menjalo ime slike iz Judita u Salome, kako bi se opravdalo ovakvo predstavljanje junakinje Starog zaveta.

 

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: