ANALIZA INDIVIDUALNIH POTENCIJALA

Da li se zapitate nekad: A šta još mogu da radim? Filolozi se u najvećem broju slučajeva opredeljuju za poslove profesora ili prevodioca, a relativno mali broj njih počne da radi „nešto levo“. Mene je interesovalo da li bih mogla da se bavim prevođenjem i da li ima nešto za mene u tom „levom“.

contnto-1024x681Ima. Pisanje. Hahahahahahaha – stvarno? „Da, ti imaš profil pisca“, kaže meni Tanja, savetnica sertifikovana za primenu programa Analiza individualnih potencijala. Gledam je zatečeno i setim se kad sam shvatila da želim da se bavim pisanjem. Bilo me je blam da to priznam. Kao da bi me drugi videli kao dete koje je tek pošlo u školu, ono koje nema dva gornja sekutića. Možeš li biti veća sanjalica? Tako da sam ja to pisanje odlagala za „jednom u životu“: kad steknem više iskustva; kad spoznam neke stvari; kasnije, kad budem imala vremena. A do tada ću da živim život i da se spremam mentalno.

Ne ide to tako. To nisam mogla jasnije shvatiti, nego onda kad sam prošla kroz AIP. To je neka vrsta profesionalne orijentacije, ali je najbolja za ljude koji već imaju radnog iskustva, a žele da istraže svoje potencijale. To se radi kroz razgovor sa savetnikom, koji ukupno traje deset sati, a nakon toga se dobija izveštaj sa preporukama.

freedom-in-christZašto je program odličan? Zato što analizira vašu ličnost, talente, motivaciju i vrednosti. Sve to zajedno govori o vašim potencijalima – oblastima u kojima vi možete dati najviše i najbolje od sebe i koje vama istovremeno daju najviše zadovoljstva i najveće ispunjenje.

Kad znaš svoje potencijale i razvijaš ih, toliko si bliži punijem životu. Ne vredi ignorisati ono za šta si talentovan, jer nije dovoljno „sigurno“, „korisno“ ili „isplativo“. Sigurno je i korisno i isplativo, jer kad se bavimo time obnavljamo zalihe emocionalne energije, koja nas zapravo pokreće da živimo. Naše iskustvo postojanja na ovoj planeti je integralno i ne poznaje granice posla i privatnog života. Ispunjenje koje dobijamo na poslu, neminovno se preliva u druge oblasti života. A kad smo ispunjeni, onda svuda vidimo otvorena vrata, prilike kako da učinimo neki doprinos i pritom uživamo.

bigstock-Hand-choosing-a-hanging-key-am-38756122Da se vratim na program. Često čujem pitanja – što ti je to trebalo? Kako ne znaš čime možeš da se baviš? Znam, ali ne moram se baviti samo onim za šta sam studirala. Nisam sa fakulteta izašla programirana. To je pod jedan. Pod dva, skloni smo da više važnosti pridajemo mišljenjima autoriteta (roditelja, starije braće i sestara, prijatelja), nego našem instinktu. Dezorijentisani smo i rastrzani između svojih interesovanja, želje da budemo srećni i uspešni i mišljenja drugih za koje smatramo da poznaju put do uspeha.

Meni je rečeno da je profesura svakako pravi izbor za mene, ali da bi bilo idealno da se bavim pisanjem – za svoju dušu ili u profesionalne svrhe, u formi pisanja udžbenika (o čemu sam već razmišljala) – i pored toga, da se bavim radionicama na neki način. Iz tog razloga, sad planiram da počnem sa edukacijom u oblasti psihodrame.

ff5ef36b502e8c3ca9239962cf06960dTačno je da sam sve to već znala intuitivno. Možda “znala” nije dobra reč, bolje da kažem da sam osećala. „Dobar instinkt će vam reći šta da radite mnogo pre nego što vaša glava shvati o čemu je reč.“ Stoga Analiza individualnih potencijala je tu da bude medijator između vas i vašeg instinkta – daje vam mapu koja vodi do skrivenog blaga u vama.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: