ART NUVO – INSPIRACIJA I MOTIVI

Ova ideja o kohezivnosti jednog umetničkog dela i ideal savršenog umetnika su preuzeti iz tradicije japanske umetnosti koja je prodrla na zapad u 19. veku. Semjuel Bing izlaže japanske grafike i ilustrovane knjige, a Artur Liberti se prevashodno bavi prodajom umetničkih dela iz Zemlje izlazećeg sunca. Ono što je u početku predstavljalo stimulus samo nekolicini, odjednom postaje lajtmotiv cele jedne generacije umetnika. Japanska umetnost ih uči kako da posmatraju prirodu i kako da je osete, uči ih da u sebi pronađu izvor kreativne energije umesto da samo ponavljaju nasleđene, već izlizane modele. Odatle se preuzimaju asimetrična kompozicija, teme i motivi iz prirode, sklonost prema praznim, čistim površinama, lepota linije i pojednostavljene konture, dvodimenzionalnost.

Za Art Nuvo umetnike priroda je najbogatija riznica iz koje oni mogu da crpe svoju inspiraciju. Ovaj stil je najpoznatiji po svojim dekoratvnim motivima iz biljnog sveta. Jedan cvet će u sebi sakriti sijalicu pričvršćenu za stalak u obliku stabljike. Grad će postati jedna velika otvorena bašta, prava oaza u sumornom industrijskom svetu. Iz životinjskog sveta najveći utisak će ostaviti amorfna bića koja nemaju pravu strukturu, već su i sama fluidna i već su gotovi ornamenti sami po sebi. Velika pažnja se posvetila proučavanju insekata i njihovih prozračnih i elastičnih struktura. Igra boja krila leptira i vilinih konjica će se odraziti na paletu Art Nuvo umetnika u kojoj će preovladavati blagi, pastelni tonovi prijatni na oko i u skladu sa prirodom.

libelula-laliqueArt Nuvo je poznat po svojim izvijenim i zakrivljenim površinama koje upućuju na jedrinu mladosti, vedrinu, svežinu, okretnost, kreativnost i pre svega, na prirodu. Jer u prirodi, kao ni u delima s kraja veka, nema prave linije, već sve teče. Kao što u prirodi materija prelazi iz jednog stanja u drugo, tako se i oblici u Art Nuvou nikada ne zaustavljaju, već se u beskonačnost izvijaju.

hokusai_waveBaš kao i pokreti Lue Fuler, američke igračice i pionirke u modernom plesu. Umetnici XIX veka su bili fascinirani njome i njenim plesom s velovima koji je predstavila na jednom od paviljona na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, događaju od velikog značaja za Art Nuvo. Ona predstavlja ideal jedinstvenog umetničkog dela koje u sebi spaja sve umetnosti. Dok igra, podseća na leptira koji zamahuje svojim krilima besprekidno menjajući njihovu boju. Pozamašan je broj umetničkih dela koje je ona inspirisala, ali se čini da su najuspešniji oni koji samo predstavljaju vrtlog njenih haljina gde se njeno lice može tek nazreti. Videvši je kako igra, Fransoa-Raul Larš je došao na ideju da postavi sijalicu između njenih ukovitlanih velova.

fullerBilo je više lica žene u umetnosti s kraja veka. Nekad slika i prilika čednosti, još nesvesna moći koje se krije iza tog tela koje tek treba da procveta. Nekad punih, senzualnih usta i misterioznih, neshvatljivih očiju koje pozivaju onog koji je gleda da joj se pridruži u snu u kome se izgubila, baš kao kod prerafaelita Dantea Gabrijela Rosetija. Najčešće je itekako svesna svoje erotske energije i ženstvenosti, i šta s njima može da postigne. Ona je nemilosrdna kada postavi sebi neki cilj i poput utvare koje ne može da se otarasi muškarac na kojeg je ona bacila oko. Pored Lue Fuler, žena koja je najviše inspirisala umetnost s kraja veka je Salome, jedna od najfatalnijih žena u hrišćanskoj tradiciji.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: