USAMLJENOST PROSTIH BROJEVA, PAOLA ĐORDANA

“Prosti brojevi deljivi su samo sa brojem jedan i sa samim sobom. Zauzimaju svoje mesto u beskonačnom nizu prirodnih brojeva, stisnuti između prethodnog i sledećeg kao i svi ostali, ali uvek korak ispred njih. To su nepoverljivi i usamljeni brojevi i zato im se Matija divi. Poneki put pomisli kako su greškom dospeli u taj niz, kako su slučajno zarobljeni tu poput perlica. Ponekad opet, posumnja da bi i oni voleli da budu kao i ostali, samo obični brojevi, ali im to iz nekog razloga ne uspeva.”

Šta su to prosti brojevi i koje su njihove osobine saznali ste još na prvim časovima matematike – ali da li ste pomislili da su neki ljudi poput prostih brojeva? Sami i osuđeni na to da se čitav život bezuspešno trude da se uklope u svet parnih brojeva, tj. ostalih ljudi. Interesantna teorija, zar ne? I kome bi drugom pala na pamet do jednom fizičaru.

la-solitudine-dei-numeri-primi“Usamljenost prostih brojeva” je prvi roman Paola Đordana, italijanskog pisca i doktora fizike. Pojavio se 2007. godine i iste te godine dobio prestižnu nagradu “Strega”. Do kraja 2008. godine izašao je u skoro milion primeraka na italijanskom, a preveden je na preko dvadeset svetskih jezika. 2010. godine se pojavio i film, premijerno prikazan na 67. Venecijanskom filmskom festivalu.

“Na predavanjima iz jednog predmeta na prvoj godini Matija je naučio da među prostim brojevima postoje neki koji su još više posebni.Matematičari ih nazivaju prosti blizanci, to su parovi prostih brojeva koji stoje sasvim blizu, gotovo jedan uz drugi, zato što između njih postoji jedan paran broj koji ih sprečava da se stvarno dodirnu.Brojevi kao što su 11 i 13, zatim 17 i 19, 41 i 43.”… “Među matematičarima vlada uverenje da će se, koliko god da se broji uvek naići na još dva takva broja, iako niko ne može da kaže gde, dok ih neko ne otkrije. Matija je mislio da su on i Aliče upravo to, prosti blizanci, sami i izgubljeni, blizu jedno drugom.”

La-solitudine-dei-numeri-primi-Foto-dal-film-17_midĐordano se koncentrisao upravo na te posebne parove prostih brojeva i dao im ljudsko obličje. Njegova melanholična priča prati živote dvoje usamljenih likova  – Matije i Aliče, opisuje trenutke tragičnih incidenata iz njihovog detinjstva, problematično odrastanje, njihovo neobično prijateljstvo  i zalazi u one životne sfere za koje nismo mogli ni da pretpostavimo da postoje i pruža nam mogućnost da bolje razumemo unutrašnji svet onih oko nas.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: