EN RAJS I SAVREMENA MRAČNA FANTAZIJA

U talasu popularnosti raznih vidova fantastike kao literarnog žanra, En Rajs (Anne Rice) jedna je od najistaknutijih predstavnika vampirske fikcije druge polovine 20. i početka 21. veka. Rođena je u Nju Orleansu 1941. godine u irskoj katoličkoj porodici kao Hauard Alen Frensis O’Brajen, ali veći deo života provodi u Kaliforniji gde je i stekla master diplomu iz engleskog jezika i kreativnog pisanja na Univerzitetu San Franciska. Nakon što je 1972. doživela porodičnu tragediju kada je zbog leukemije izgubila šestogodišnju kćerku, Rajs utehu pronalazi u pisanju svog prvenca Intervju sa vampirom, po kojem je 1994. snimljen istoimeni film sa Tom Kruzom i Bred Pitom u glavnim ulogama. Intervju sa vampirom predstavlja prvi u nizu romana koji će kasnije postati poznati kao serijal Vampirske Hronike koje su prodate u preko 80 miliona primeraka širom sveta.

01_annericePremda je na samom početku karijere En Rajs stekla široku i vernu čitalačku publiku, kritičari nisu bili blagonakloni prema njoj. Njena dela bi uglavnom okarakterisali kao komercijalnu erotsku prozu sa preterano nakićenim opisima. Nasuprot tome njeni poštovaoci su isticali psihološku dubinu likova i socijalnu alegoriju savremenog života. Vampiri u njenim romanima više nisu destruktivna, monstruozna stvorenja, već elegantna, osećajna, a ponajviše tragična bića koja kroz svoje ispovesti pokušavaju da dožive katarzu. Oni su izgubljene duše, simboli izolovanosti i društvene otuđenosti, što može da se tumači činjenicom da se Rajs veći deo života deklarisala kao ateista, te je i sama bila u potrazi za izgubljenom verom. Protagonista Vampirskih Hronika i lik čije se prisustvo oseća i u ostalim njenim romanima jeste mladi francuski plemić Lestat. Izrazito zlatne kose i svetlih očiju, Lestat nas opčinjava svojom umetničkom dušom utonulom u svet knjiga i muzike, sve do trenutka kada će dobiti mračni dar i postati vampir. I dalje izuzetno altruističke prirode Lestat sada korača kroz vekove besmrtnosti u potrazi za svojom ulogom na ovom svetu, ljubavlju i verom. Kroz njegove oči spisateljica posmatra život kao divlju baštu ispunjenu lepotom i smrću.

FILM Interview With The VampireKritičari primećuju da su u romanima En Rajs mahom prisutni likovi biseksualnog opredeljenja. Rajs, koja se otvoreno zalaže za prava LGBT zajednice, to objašnjava time da su vampiri senzualna bića koja ne robuju ograničenjima ovostranog života. Stoga ne čudi što se radnje njenih romana odvijaju u njenom rodnom Nju Orleansu u kojem su polne kao i rasne diskriminacije oduvek bile problematično pitanje.

03_The_Vampire_Chronicles_by_Anne_RiceIako prevashodno poznata po mračnoj fantaziji, En Rajs se početkom novog milenijuma vraća katoličkoj veri, te narednih nekoliko godina pravi tematski preokret u svom radu objavivši hrišćanstvom inspirisane romane od kojih je najpoznatiji Christ the Lord: Out of Egypt (2005.). Međutim, 2010. En se javno na svom Fejsbuk profilu odriče hrišćanstva  insistirajući na tome da ostaje nadalje posvećena Bogu, ali želi da se distancira od crkve kao institucije.

Kako i sama tvrdi, Rajs inspiraciju pronalazi u čuvenim kniževnicima kao sto su Dikens, Milton, sestre Bronte, Virdžinija Vulf itd. Romanima kao sto su The Vampire Lestat, The Queen of the Damned i The Witching Hour, čitalac se po prvi put identifikuje i saoseća sa vampirom, a ne žrtvom, što predstavlja presedan u razvoju književnog žanra vampirska fikcija.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: