DOPLER NE BEŽI OD SLOBODE

Da li ste i vi nekada osetili da vam sama sudbina pošalje neku knjigu? Meni se skoro desilo da mi je poslala dve koje se odlično uklapaju kad se pročitaju jedan za drugom. Prva je Bekstvo od slobode Eriha Froma, koji je inače pisao i Umeće ljubavi, a druga je Dopler Erlenda Lua.

dopler 1Ako vas interesuju psihologija, sociologija ili istorija definitivno treba da pročitate Bekstvo od slobode, jer se knjiga bavi problemom slobode i njenog doživljaja u različitim istorijskim epohama, a naročito od srednjeg veka naovamo. Osnovica Fromove rasprave je razlikovanje dve vrste slobode – „slobode od“ i „slobode za“. Svakim danom sve smo slobodniji od okova prirode, to nam je jasno čim pogledamo sve mašine i tehnologije koje su transformisale našu svakodnevicu ne samo u odnosu na srednji vek, već u odnosu na period od pre 20 godina! Sve smo slobodniji od ograničenja mesta i vremena i sve usamljeniji i uplašeniji – to je neizbežno i neopozivo. Ključni izazov i životno dostignuće je postati slobodan za ljubav i rad koji nam omogućavaju da se ponovo osetimo delom sveta uz ostvarivanje naših emocionalno-intelektualnih potencijala.

dopler 2Šta je tu intrigantno, čak i uzbudljivo? To što From razrađuje ovaj problem uključujući u razmatranje katoličanstvo, protestantizam, industrijalizaciju, kapitalizam, potrošačko društvo i nacizam. Zapravo, knjigu je donekle i napisao sa željom da izloži svoja razmišljanja o nacizmu i tome šta je to omogućilo da nacizam dođe na vlast i bude podržan za takve zločine protiv čovečnosti. Međutim, da bi u tome uspeo morao je da krene „od Kulina bana“ i uglavnom se bavi tim trenutkom u kom je pojedinac slobodan od mnogo čega, ali zbog osećaja nemoći i straha od izolacije upada u raznorazne mehanizme odbrane koji čine bekstvo od pozitivne slobode. I još jedna stvar – knjiga je napisana 1942, ali dok iznosi opažanja o tadašnjem zapadnom društvu, skoro da je jezivo koliko su aktuelna i danas.

Doppler_obalka.inddČim sam zavšila ovu knjigu, Dopler mi je pao šaka, kao vrlo zakasneli rođendanski poklon. Andreas Dopler je muškarac u ranim četrdesetim koji je rešio da digne ruke od svog „briljantnog“ života, kako bi živeo u šumi. Shvata da prezire ljude i savremeno društvo, a posebno osobinu „briljantnosti“ kojom ustvari imenuje skup osobina ljudi koji se savršeno uklapaju i žele da se uklope u današnje društvo. Ono što ga podstiče na odlazak je smrt oca i spoznaja da su bili gotovo neznanci. Šumu doživljava upravo kao majku prirodu koja sve prihvata i pruža. On želi da se očisti na neki način od naslaga savremenog doba koje oblikuje naše misli, želje i htenja i stvara, po Fromu, pseudomisli, pseudoželje i pseudohtenja.

dopler 4Ja sam sad namerno izostavila neke važne delove Doplera kako vam ne bih uništila potencijalna iznenađenja i smešne obrte kojima knjiga obiluje. Rekla bih da me čak podseća na Adrijana Mola zbog momenta „dobro, šta mu se još neće desiti?“. A ono što piše na koricama knjige je potpuno tačno, za promenu – Dopler je knjiga koja se čita brzo, a pamti dugo.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: