KLINIKA ŠVARCVALD

Kada god bih upitala svoje đake koje nemačke filmove ili serije poznaju ili su eventualno gledali, uvek bi neko pomenuo seriju Klinika Švarcvald. S obzirom da sam je i sama nekad gledala, odlučih da se malo podsetim ove vrlo popularne serije iz 80-ih godina.

Ono čega se sećam je špica, a išla je ovako:

Dalje, sećam se glavog doktora i junaka serije Klausa i njegove žene, sestre Marije

16652535Serija se inače prikazivala od 1985. do 1989. godine i jedna je od najuspešnijih TV serija svih vremena u Nemačkoj, sa do 27 miliona gledalaca svake nedelje. Radnja se zasnivala na češkoj seriji iz 70-tih godina Bolnica na kraju grada, koja važi za „praseriju“ svih bolničkih serija. Inače, nemačka verzija poslužila kao primer za daleko poznatiju američku seriju General Hospital. Serija je snimana u okolini Frajburga u Nemačkoj, u klinici na Švarcvaldu (scene bolnice spolja).

Klinik_Glotterbad_SchwarzwaldklinikGlavnu ulogu igrao je Klausjirgen Vusov. Naime, igrao je doktora Klausa Brikmana a samom glumcu je, na sreću, nekada bila želja da postane baš lekar. Međutim, niti on niti ostali glumci posle prestanka emitovanja serije nisu mogli tako lako da se oslobode slike lekara koje su tako uverljivo iznova predstavljali, tako da im dugo posle toga nuđene samo uloge lekara.

Ako biste želeli da se podsetite radnje serije, pogledajte na Youtub-u cele episode, kao na primer prvu:

Viel Spaß!

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: