MA, NIJE TI TAJ FILM NEŠTO

Većina (mladih) filmofila danas poznaju i koriste Internet bazu filmova – Internet Movie Database, tj. IMDB. Nema čega nema tamo, što bi se reklo. Od biografije i filmografije glumaca i reditelja, preko spiska glumaca i likova u filmovima i serijama, do sažetka epizoda serija. I pritom ne mislim samo na američku, već i na svetsku filmsku industriju. (Primera radi, možete naći čak i Jagodu u supermarketu, Mi nismo anđeli i Smrt gospodina Goluže, da ne spominjem Kusturicu i Kovačevića.) Ali! Ono za šta mnogi koriste pomenuti sajt je da bi videli ocenu filma ili serije. Šta je tu problematično? Tumačenje te ocene.

imdb-600x400Neko bi rekao što se ja nerviram kad nisam lično pogođena. Filmovi i serije koje ja volim ocenjeni su sa minimum 6.5. Hej, i šestica je dobra – to je prelazna ocena. Barem nisam ljubitelj filmova koji imaju ocenu 4.1, kao ovaj najnoviji film za žene 😉 ili neverovatnih 2.5, kao Bebe genijalci sa Ketlin Tarner (Rat Rouzovih), Kim Katral (Seks i grad) i Piter Meknikol (Ali Mekbil).

20523739Uputio me suprug da je opšte poznato među redovnim korisnicima IMDB da je osmica okej ocena za film, dok je za seriju to devetka. Sve ispod je ono, njah. Molim? Disident u meni se naoštrio: Ko to kaže? Prva stvar – ko tu glasa? Drugo – koji su kriterijumi? I treće – ko je autoritet?

Ono što sam do sada saznala je da se filmovi ocenjuju metodom weighted rating, što bi značilo da glasaju i gledaoci i kritičari, ali ocena kritičara ima veću težinu. Pride, ocena kritičara ja tajna i ne navode se objašnjenja, niti kriterijumi. Time žele da spreče populističko glasanje kao ono u paradama na Pinku. Svejedno, sistem je opskuran i navodno mnogi se žale. Ja se žalim što se ocene uopšte daju.

Važno je imati u vidu ko učestvuje u glasanju. Oni koji baš žele ili imaju vremena da glasaju, a ne svi oni koji su taj film ili tu seriju pogledali. Šta ako su najograničeniji i sa najgorim ukusom glasali? Šta i ako ti kritičari nisu neki? Uskogrudi, nadobudni kritičari u kombinaciji sa površnim gledaocima. Ne kažem da je uvek tako, ali ne znamo ni koliko puta tako bude.

Zatim, da li svi imamo iste kriterijume za donošenje suda o kvalitetu filma? Meni je najvažnije da li je film probudio u meni emocije i da li me je podstakao, čak i danima kasnije, na razmišljanje. Neko drugi vrednuje specijalne efekte, treći koliko akcije ima itd. Onda mešamo grandmothers and frogs.

Taj “važan” broj koji sija na zvezdi ispod naziva filma na IMDB sajtu predstavlja mišljenje nekih (kojih?) ljudi, a ne izraz kvaliteta filmskog dela.  A ako se interesujete za mišljenja onih koji su nešto pogledali možete da svratite u odeljak sa komentarima gledalaca i profesionalnim kritikama koji se nalazi blizu te zvezde. Korektnije je procenu umetničkog dela izraziti rečima, umesto brojem. Slažete se? Predlažem da sledeći put kad pogledate ocenu filma ili serije na IMDB, to uradite sa velikom dozom rezerve. Ili, još bolje, potpuno je zanemarite. Vrlo je moguće da tako nećete sebi uskratiti lep film ili seriju.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: