OBRI BIRDSLI I VIKTORIJANSKO DOBA

Obri Birdsli je sa dvadeset godina još bio nepoznati činovnik koji se bavio ilustracijama u slobodno vreme. Preminuo je od tuberkuloze pre nego što je stigao da napuni dvadeset šest godina. Za tih pet godina u kojima se potpuno posvetio umetnosti Obri Birdsli je stvorio svoja najbolja dela koja su uticala na razvoj Art Nuvoa i, još bitnije, na celokupan razvoj grafičke umetnosti.

portraitNa njegovim ilustracijama se vidi uticaj prerafaelita, grčkog vaznog slikarstva i japanske umetnosti. U potpunosti su dvodimenzionalne, bez ikakve perspektive i zasnivaju se na kontrastu između crnog i belog, poput fotografija XIX veka koje još nisu poznavale nijanse između ove dve krajnosti. Da bi ono svetlo i čisto došlo do izražaja, mora postojati i protivteža, ono tamno i skriveno zbog kojeg će svetlo sijati još jačom svetlošću. Tako moraju postojati poroci i grehovi kako bi vrlina plenila u svem svojem sjaju.Birdsli je i sam rekao da uvek teži tome da njegova umetnost bude groteskna, spoj nespojivog, u kojem lepota dobija nekakvu iskrivljenu dimenziju.

U njegovoj umetnosti nikad nema suvišnih detalja. On se ne boji da ostavi neku površinu praznu i nikad ne preteruje sa dekorativnim elementima. Ta svedenost je činila njegovu umetnost još ekspresivnijom i još više je naglašavala kontrast između tamnog i svetlog. Ona koja u njegovim delima čas spaja, čas odvaja je njegova linija, čiju je lepotu i moć on dobro poznavao.

savoyBirdsli je postao poznat radeći ilustracije za razne časopise, kao što su The Yellow Book i The Savoy, kao i ilustracije koje su pratile književna dela. Najpoznatija je njegova saradnja sa Oskarom Vajldom kada je ilustrovao njegovu poznatu dramu Salome.

salomeU hrišćanskoj tradiciji, Salome je zavela svog očuha kako bi ga navela da pogubi Jovana Krstitelja, jer ju je majka to zamolila. Ona je nemilosrdna, fatalna žena koja progoni muškarce i donosi im samo nesreću. Dekadentno društvo s kraja veka je bilo očarano njome, što je ostavilo odraz na umetnost tog doba. Salome je savršen junak Birdslijeve umetnosti. Sama po sebi čini njegove ilustracije erotičnim, a on joj dodaje ono bizarno i perverzno što je bilo njegov zaštitni znak.

Upravo tu erotičnost, tako karakterističnu za njegov rad, zameralo  mu je kontroverzno viktorijansko društvo. Bez sumnje se sa njenom moći upoznao kroz japansku Šunga erotičnu umetnost koja ga je  zadivila. Kažu da je imao i „besramnu“ kolekciju koja je krasila njegove zidove.

Beardsley-peacockskirtOn je bio i satiričar svog vremena.Često crta toaletne stočiće makar i samo u uglu slike, prepune najrazličitijim kozmetičkim sredstvima kojima su žene pribegavale u želji da  budu što lepše. Ovim Birdsli oslikava potrošački duh tadašnjeg viktorijanskog društva koji se u međuvremenu razvio i dostigao svoj vrhunac u naše vreme. Ipak, iako ti toaletni stočići imaju svoje ogledalo, Birdsli nikad ne pokazuje kakav je odraz u tom ogledalu i da li su žene stvarno uspele u svojoj nameri.Čini se da hoće da prikaže kako, koliko god pokušavali da sakriju ono što jesu stavljajući masku na lice, nikako u tome ne mogu uspeti.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: