„ISKRENO DRAGA, BAŠ ME BRIGA“

Iskreno draga, baš me briga“ je jedan od najpoznatijih citata u istoriji svetske kinematografije, a i poslednja rečenica koju je Klark Gejbl ironično izgovorio u jednom od najgledanijih filmova ikada. Ukoliko ne znate o kom filmu je reč – u pitanju je „Prohujalo sa vihorom“. Ukoliko vas 8 Oskara (i 2 posthumno dodeljena) ne ubede da ga pogledate, ovaj tekst će se pozabaviti svim onim zanimljivostima koje se nisu našle u okviru 238 minuta filma, a koje su učinile ovaj film posebnim i savršenim za filmsko veče sa prijateljima ili porodicom.

MSDGOWI EC001Iako traje blizu 4 sata, ovo je film koji vam ni u jednom trenutku neće biti dosadan i koji predstavlja pravo lice Holivuda, vraća vas u doba Američkog građanskog rata i ukazuje vam na sve prednosti i nedostatke tog vremena i magično vas uvlači u svet atipične junakinje –  razmažene, egocentrične i proračunate devojke koja uskoro nailazi na sebi ravnog.

75 godina je prošlo od trenutka kada je publika po prvi put na bioskopskom platnu ugledala razmaženu južnjačku lepoticu Skarlet i harizmatičnog, samouverenog Reta Batlera, glavne junake ove američke, ljubavne drame režisera Viktora Fleminga. Ljubiteljima ovog filma bi bilo teško da zamisle druge glumce umesto Vivijen Li i Klarka Gejbla u glavnim ulogama, ali je interesantno da nisu bili prvi izbor za jedan od najboljih filmskih parova današnjice. Uloga Reta Batlera najpre je ponuđena Geriju Kuperu.  Kuper je kategorički odbio ulogu uz izjavu „da mu je drago što će baš Klark Gejbl biti taj koji će izgubiti, a ne on“ i dodao „da će film biti najveći neuspeh Holivuda“. Da je to bila izuzetno loša procena gospodina Kupera, znamo i bez pominjanja cifre koju je film zaradio. Dovoljno je da napomenemo da se nalazi na listi najboljih filmova sajta IMDb, ali i Američkog filmskog instituta.

Vivien_Leigh_Gone_Wind_RestauredZa ulogu Skarlet O’Hare nadmetalo se 1400 dama, između ostalih i Olivija de Havilend, koja se kasnije ipak našla u ulozi Melani. Mlada, i u tom momentu ne tako poznata britanska glumica Vivijen Li dobila je samo jedan od hiljade i hiljade pristiglih glasova kada su fanove zamolili da predlože idealnu glumicu za ulogu Skarlet. Margaret Mičel, autorka knjige, lično je odobrila da Vivijen Li predstavi njenu junakinju na velikom platnu. Interesantno je da su u postprodukciji morali da izmene prirodno plave oči Vivijen Li i oboje ih u zeleno kako bi se i taj detalj poklopio sa opisom iz knjige.

Snimanje materijala od 88 sati, kasnije skraćenog na nešto manje od od 4 sata, nije proteklo bez problema. Klark Gejbl nazivao je ovaj film koji ga je proslavio „ženskim“, a toliko je bio uzrujan činjenicom da bi u jednoj sceni trebalo da zaplače da je pomišljao i da napusti film. Zahvaljujući moćima ubeđivanja svoje koleginice Olivije de Havilend odlučio je da ipak ostane.

S druge strane, Vivijen se nije dopadao Klark. Iako njihovi poljupci na filmu deluju strasno i uverljivo, ona je kasnije izjavila da je mrzela ljubljenje sa njim, njegov loš zadah od cigareta i lažne zube. Plavooka glumica je za svoju interpretaciju Skarlet dobila Oskara, što joj je, nadajmo se, bar malo ublažilo neprijatno sećanje na ljubljenje sa Gejblom.

Osim Vivijen, Oskara je po prvi put dobila i jedna afro-američka glumica – Heti Mek Danijel. Naravno, i sam film je dobio Oskara i tako postao prvi film u boji koji je nagrađen ovom prestižnom nagradom.

Ostaje još samo vaša procena. Uživajte u svakom minutu ovog remek dela!

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: