ZANIMLJIVO PUTOVANJE U 1986. GODINU

1986_C1883_I_HEART_IMAGE1 (1)Černobilska katastrofa

Sećam se kada sam bila dete i kada bi me pitali, koje sam godište, a ja onako ponosno izgovorila 1986., svima bi prva pomisao bila: E, pa ti si „černobilsko dete“. I to me je tada potpuno izluđivalo. Naravno da tada nisam znala, šta zapravo to znači i o kakvoj ekološkoj katastrofi je reč. I upravo ova katastrofa je označila ovu godinu. 26.04. dogodila se eksplozija u jednom od reaktora, pri čemu se oslobađao radioaktivni otpad u atmosferu i širio ne samo duž Ukrajne, već i duž celog sveta. Ne želim sada da gnjavim, koji su uzroci same nesreće, ali ću sebi dozvoliti pitanje: da li smo dovoljno pričali o tome? Da li smo se setili Černobila samo onda kada se dogodila havarija u Fukušimi ? Da li smo dovoljno ekološki osvešćeni?

Čelična zavesa

Na političkom planu svet se vrteo oko hladnog rata između SAD-a i SSSR-a. Kraj se bližio, a političari koji su u svetu vodili glavnu reč jesu svakako američki predsednik Regan i poslednji predsenik Sovjetskog Saveza, Gorbačov, a tadašnji kancelar Zapadne Nemačke bio je Helmut Kol, koji je na toj funkciji ostao i do ujedninjenja dve Nemačke 1990. Čelična zavesa samo što se nije spustila i to je usledilo 1989. A kod nas ? Ostavljam vama da me dopunite.

Ništa bez sporta

U sećanjima svih ljubitelja sporta ostalo je te godine održano svetsko prvenstvo u fudbalu u Argentini i čuvena Maradonina božja ruka u meču protiv Engleske. U finalu su se sastale Argentina i tadašnja Zapadna Nemačka. Kao pobednici izašli su Argentinci.

Majk Tajson je 1986. postao je najmlađi svetski šampion u teškoj kategoriji.

Zvezda je bila klupski šampion.

A na nebu…

Halejeva kometa, poslednji put viđena 1986. Naziv je dobila po engleskom astronautu Haleju, koji je živeo u XVII veku i izračunao da je vidljiva na svakih 76 godina. Sledeći dolazak je predviđen za 2061.godinu.

Tom Kruz u filmskom hitu

maverick-charlie-that-hurts-large

„Top Gan“. Nedavno sam čula da se sprema snimanje drugog dela popularnog filma u kom će opet glavnu ulogu imati Tom Kruz i pomislila: Neee! Nadam se da je to samo trač. Ma samo jednom može da se ponovi uloga šmekera Maverika, zajedno sa partnerkom Keli Mekgilis. Volim ovaj film, jer predstavlja mešavinu drame i akcije sa ljubavnim elementima. A volim ga i zbog fantastične muzike i hita „Take my breath away“.

Muzički hitovi

Muzika osamdesetih je dugo bila moja omiljena vrsta muzike, jer se uz nju najbolje đuska. I sama muzička scena bila je tada bogata odličnim muzičkim umetnicima. Ako se samo osvrnemo na području nekadašnje Jugoslavije, i da ne pričamo samo o 1986. godini, slušali su se Bjelo dugme, Idoli, Smak, EKV i mnogi mnogi drugi, pre svega kvalitetni muzičari, za kojima, mi mlađi možemo samo da žalimo. Njihove pesme su besmrtne. Svetsku scenu su obeležala dva hita, koja sam izabrala prema nekom svom senzibilitetu i muzičkom ukusu.

Čuveni Falkov hit „Rock me Amadeus“, nastao na osnovu filma Miloša Formana „Amadeus“.

Pop kraljica Madona i njen hit „ Papa , don’t preach“.

Porodica Karington

Porodica se okupljala u dnevnoj sobi, ponedeljkom u večernjim časovima, kako bi gledali zaplete u  najpopularnijoj sapunici „Dinastija“. Jedni od glavnih likova su Blejk Karington, naftni tajkun, njegova supruga Kristl i bivša Aleksis. Svakako da je bila jedna od najpopularnijih serija u tadašnjoj Jugoslaviji, s obzirom da je prikazivala glamur i sve ono što zapadni kapitalizam nudi, a tada, još uvek zajednička država, bila je u problemima, pa je narodu serija poslužila i kao beg od tadašnje svakodnevice. Ja, moram priznati, odgledala sam nekoliko epizoda i svakako da je najsimpatičniji lik za mene bila Aleksis, zloća, koja jede kavijar, pije šampanjac i zavodi mlade muškarce.

201209101639120.DYNASTY -da

Koliko je serija bila popularna, govori i naziv nekih kuća u Beogradu a možda i u Srbiji: karingtonke.

Dragi moji, bilo je ovo zanimljivo putovanje u davnu 1986.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: