JEDNA NEOBIČNA NOVOGODIŠNJA TRADICIJA

Jeste li okitili jelku i dekorisali svoj dom? Kupili novogodišnje poklone? Napisali pismo Deda Mrazu? A istopili olovo? Verovatno su odgovori na prva tri postavljena pitanja potvrdni, ali šta je sa četvrtim pitanjem? Da li ste čuli za ovaj neobični novogodišnji običaj? Ukoliko niste, ovaj tekst vam otkriva priču koja se krije iza ove viševekovne tradicije.

blei1

Topljenje olova (Bleigießen na nemačkom) se praktikuje u zemljama severne Evrope, posebno u Nemačkoj i Austriji. Zapravo, ovaj običaj ima dugu tradiciju i korene vuče iz stare Grčke. Čak su i Rimljani koristili olovo kako bi predvideli budućnost, a postoje zapisi da je sličan običaj postojao in a Balkanu gde se umesto olova topio vosak.

U srednjem veku, olovo se tradicionalno topilo 30. novembra, na dan svetog Andreasa, zaštitnika ribara, ali i zaljubljenih. Olovo se tad topilo kako bi se nešto više saznalo o budućem supružniku. Kasnije je običaj pomeren za Božić, a na kraju se ustalio kao novogišnja tradicija.

bleigiessen-af629df9-9f1a-4850-8c90-b31a29b78ec1

Kako to sve izgleda? Za topljenje olova potrebno je: činija hladne vode, sveća, kašika i komadići olova koji se namenski mogu kupiti u prodavnicima. Komadići olova se tope na vatri, a potom spuštaju u vodu. Na osnovu oblika koji se kasnije formira u vodi, predviđa se budućnost. Veruje se da je ovaj metod proistekao iz pokušaja alhemičara da metale pretvore u zlato.

Pogledajte video u kojem jedna moderna nemačka porodica „predviđa budućnost“.

Ukoliko ste pažljivo odgledali snimak, primetićete da porodica takođe ima i listu sa značenjem simbola. Nažalost, nisu svi oblici simboli dobrog i ne tumače se bukvalno. Na primer, ukoliko ste primetili odžačara, očekuje Vas sreća u ljubavi. Međutim, ako ste primetili ježa, to je loš znak kako ova životinja simboliše zavist i ljubomoru. Kako je tumačenje oblika subjektivna stvar, poneki simboli vremenom menjaju značenje.

bleigiessen

Ipak, trebalo bi biti pažljiv prilikom topljenja olova. Ipak je to otrovni metal i pripada grupi teških metala koji mogu naškoditi ljudskom telu. Poželjno bi bilo da deca ne praktikuju ovaj običaj bez nadzora roditelja. Kao bezbednija alternativa za olovo, deci se ponekad daje testo ili vosak.

Bilo da koristite olovo, testo ili vosak, verujete u značenje simbola ili ne, ovo je zanimljiva aktivnost za čitavu porodicu. Za vreme praznika, to je ipak i najbitnije – provesti kvalitetno vreme u krugu svojih najbližih i najvoljenijih.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: