Kratak vodič kroz Švajcarsku

Kada me pitaju, koja je moja zemlja iz snova, odgovor je jednostavan: Švajcarska. Zemlja Alpa, čokolade, sireva i satova, zemlja, čiji pejzaži ostavljaju bez daha, zemlja nacionalnog junaka Viljema Tela i naravno teniske legende Rodžera Federera. Put me, nažalost, još uvek nije naveo ka njoj, ali mislim da će i taj dan ubrzo doći. Radujem se tom susretu: moja zemlja iz snova i ja. Oči u oči. Ali dok taj dan ne dođe, odlučila sam da sastavim jedan sveobuhvatni vodič kroz Švajcarsku, kako bi i svi vi, budući putnici, bili informisani o tome. Pa da počnemo.

Osnovni podaci

Švajcarska se nalazi u srednišnjem delu Evrope i graniči se sa Nemačkom, Italijom, Austrijom, Lihtenštajnom i Francuskom.  Naseljava je oko 7,59 miliona stanovnika i poznato je da je da ima četiri zvanična jezika: nemački, francuski, italijanski i retoromanski. Kao samostalna država postoji od 13. veka i sastoji se od 26 kantona. Svoju političku neutralnost Švajcarska je stekla 1815. Članica je Evropskog saveta, Ujedninjenih nacija, ali ne i Evropske unije. Naziv Švajcarska potiče od naziva kantona Schwyz, u kom je Švajcarska stvorena kao država.  Oznaka za Švajcarsku je CH, što je skraćeno od Confederatio Helvetica, latinski naziv za Švajcarsku. Na nemačkom je die Schweiz, na francuskom Suisse, na italijanskom Svizzera, na retoromanskom Svizra.  Glavni grad je Bern, a dan državnosti je 01.08. Valuta je švajcarski franak, a Švajcarska je poznata i kao jedna od najbogatijih zemalja sveta.

Običaji

Švajcarska je zemlja, koja neguje tradiciju. Muzika, ples, pozorišne predstave, ručni radovi su deo iste. Proslave su tematske, a takođe tada na ulicama možete videti ljude odevene u tipične nošnje kantona u kojima se neka od proslava održava.  Neke od mnogih , koje su i turistima posebno interesantne jesu: Fastnacht (karneval), dan državnosti, kao i one tradicionalne hrišćanske: Božić i Uskrs.

Klišeii

Jedan od popularnih klišeaa je: Švajcarci ne umeju da govore nemački, dosadni su i nemaštoviti. Kriju novac od diktatora i u fudbalu nemaju pojma. Izraz „tačan kao Švajcarac“ se kod nas koristi , kada neko uvek na vreme dođe na zakazani susret, a tačnost je jedna od osobina , koja je tipično švajcarska. Sve je tačno u minut organizovano od prevoza, odlaska u školu, do pauza za ručak. Još pre nego što je pauza istekla, radnici su već na svojim mestima. Zamislite takvu tačnost u Srbiji?

Opisuju ih kao diskretne, hladne, suzdržane, mirne, spore. Za njih život teče, nema žurbe. Uh, da li bih mogla ovaj brzi beogradski tempo da uskladim sa švajcarskim ?

Ponosni su na svoje proizvode: sirevi, čokolada, satovi, …

Tipična švajcarska imena su Hajdi i Emil.

Za svako političko pitanje se pitaju građani, vole kompromis. Kažu da tamo stanuje prava demokratija.

O mojim ličnim utiscima o Švajcarskoj, uskoro…


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija