IDEALNO MESTO ZA ODMOR: IOS

Ako ste još uvek u nedoumici gde da otputujete a želite da odete do Grcke i imate potrebnih sredstava za to, posetite makar na par dana ostrvo Ios.

greece-island_of_Ios

Nalazi se u Egejskom moru, spada u Kikladska ostrva. Severno od Iosa nalaze se ostala ostrva Kiklada, kao što su Naksos, Paros ili Mikonos. Da biste stigli do Iosa potrebno vam je od 4 do 8 sati brodom (u zavisnosti od broda) od Atine. Nije ni preveliko ni premalo i uglavnom je nenaseljeno (trenutno tamo živi svega 2000 ljudi). Moram da priznam da ne volim prevelike gužve i bučna mesta i u tom smislu Ios je idealno mesto. Možete uživati na peščanim plažama, ali i u noćnom zivotu, po kom je Ios nekad bio vrlo popularan.

Još jedna odlika Iosa, kao i ostalih ostrva Kiklada, jeste ogoljen pejzaž sa vrlo malo zelenila. Na tom delu planete pada vrlo malo kiše, tako sve što može da se vidi je gola zemlja, bele kuće i plavo more. Pravi odmor za oči!

Najlepša plaža na ostrvu nalazi se malo dalje od luke i zove se Manganari. Plaža je čuvena kao mesto gde su snimane neke od scena za odličan francuski film Luka Besona The Big Blue sa Žan-Mark Barom u glavnoj ulozi.

Manganari-beach-Davide-Taviani

Još jedna lepa plaža je Milopotas, na oko 3 km od luke. Ova plaža je vrlo uređena, sa mnoštvom kafića i taverni, kao i brojnom ponudom za sportove na vodi. Plaža ima plavu zastavu, što je uvek dobra preporuka.

pic_0

Plaža u luci je takođe lepo uređena. Voda je vrlo čista, uprkos tome što se nalazi u luci. I ovde ima dosta kafića i restorana, ali nigde nema posebne gužve.

2752008

Grad Ios se nalazi malo iznad grada i potrebno je ili popeti se stepenicama ili iznajmiti magarence. U svakom slučaju uspon nije strašan, ali je ipak prijatniji za mlađe ljude. U gradu se svuda primećuje da je Ios nekad uživao mnogo veću slavu i privlačio mnogo više turista. Ipak, mislim da njegovo vreme ponovo dolazi. Ostrvo ima dobru atmosferu, pre svega opuštenu. Uvek ću se rado sećati da je Ios jedino ostrvo, gde kad stižete brodom, putnici spontano aplaudiraju. To nigde drugde nisam doživela, a stizala sam na još neka grčka ostrva.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: