Kako naručiti kafu na 32 jezika

Posted on

Kafa, taj čudesni napitak bez kojeg ne možemo zamisliti dan, bar mi iskreni poklonici ovog „slatkog greha“ (ili gorčeg ;)).

Kafa je sastavni deo naših života i, pre svega, jutarnjih rutina da joj inače ne pridajemo mnogo značaja, izraziću se korektnije, ispijanje kafe se jednostavno podrazumeva. To je omiljena „dokolica“ i „razbibriga“ Beograđana.

Ali naiđoh na nešto zanimljivo ovih dana, pa da podelim isto s vama. Radi se o pamfletu pod nazivom „How to Ask for a Cup of Coffee in 32 Languages“. Ovaj pamphlet štampan je čak davne 1905. godine, i predstavlja ilustrovanu promotivnu brošuru lanca “Fischer’s Coffees” (advertajzing u ranoj eri) u kojoj je fraza „Please give me a cup of coffee“ prevedena na 32 različita jezika.

Ova brošura oslikava etničke predstave i stereotipne prikaze različitih nacionalnosti (posledica brojnih emigrantskih grupa u Nju Jorku) koji su često korišćeni u reklamama u period ranog 20. veka.

Pa ipak, dok je većina crteža ilustrativnog karaktera i po malo na granici karikature, upotreba arhaičnih termina „deaf and dumb“ (gluv i nem) u predstavljanju znakovnog jezika odražava specifičnu crtu tog vremena.

Takođe, više nego zanimljiv dodatak ovom pamfletu predstavlja i zadnja strana posvećena jednoj od popularnih veština – gledanju u šolju – „The Art of Telling Fortune with Coffee Grounds“. Na ovoj stranici mogu se pronaći uputstva kako gledati u šolju i tumačiti različite oblike koji se ukazuju.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija