ODLAZAK SJU TAUZEND: ZBOGOM, ADRIJANE MOL!

Sju Tausend je britanska autorka i pisac pozorišnih komada. Najpoznatija je po seriji knjiga koje prate lik Adrijana Mola od tinejdžerskih godina do 50-ih godina. Postoji ukupno devet knjiga, od kojih je poslednja objavljena 2009. godine. Nažalost, autorka je preminula početkom aprila ove godine. Mislim da će mnogima nedostajati njen način pisanja, obeležen britanskim humorom i istovremeno vrloooo zabavan.

sju tausendPrvi put sam pročitala jednu od njenih knjiga pre par godina i od tada sam uživala u svemu od ove autorke, čega sam mogla da se dokopam. Iako je većina njenih knjiga u našim bibliotekama svrstana u tinejdžersku literaturu, tema njenih dela je britanski način života, a ponekad čak i političko uređenje u Britaniji i Britancima tako bitna monarhija. Naime, Sju Tausend je odrasla u radničkoj porodici sa mnogobrojnim potomcima, udala se u 18. godini i do 23. imala troje dece. Potom se razvela i godinama se snalazila kao samohrana majka. Ovakva životna iskustva su rezultirala brojnim delima, između ostalog i romanom „Queen and I” – izmišljenom pričom o tome kako Britanija ukida monarhiju i kraljevsku porodicu, koja je zatim prinuđena da se preseli u radničku četvrt Londona i da živi od socijalne pomoći. Na kraju se ispostavi da je ceo događaj bio samo noćna mora kraljice, ali Sju je na vrlo zabavan način iskazala svoja politička tj. republikanska ubeđenja.

adrijan mol
Ipak, najveću slavu dostigla je sa Adrijanom Molom. Prva knjiga, „Tajni dnevnik Adrijana Mola (13 i ¾ god.)“, izašla ‘82. godine, bila je instant hit. Glavni lik je zbunjeni tinejdžer, zabrinut za mnoga pitanja, počev od njegove devojke (a kasnije i životne ljubavi) Pandore, bračnih nesuglasica njegovih roditelja, njegovog psa Sablje do starca koga mora da posećuje posle škole. Sva drama u njegovom životu je upakovana u brilijatan smisao za humor Sju Tauzend.

adrijan mol, godine kapucina
Knjige o Adrijanu Molu nižu se dalje a lični favorit je „Adrijan Mol – Godine kapućina”. Adrijan ima 30 godina, ali nije ništa manje zabrinut. Da li će uspeti kao kuvar iznutrica u londonskom fensi restoranu, da li će BBC emitovati “Beli kombi”, komičnu radio dramu o serijskom ubici, da li će biti dobar samohrani otac, kakva će biti nova Britanija pod Blerovom vladom – ovo su samo neka od pitanja koja ga more.
„Rekao mi je još i da gospodin Bler nosi periku, ali sam zaustavio kadar snimljenih Vesti­ u­ deset u kojem premijer izlazi iz helikoptera na školsko igralište, pa sam se uverio, jer nijedna perika ne bi izdržala turbulenciju vazduha prouzrokovanu propelerom. Toni ima sopstvenu kosu, certainement”. („Adrijan Mol – godine kapućina”, Laguna, 2005. godine)
Ako ipak niste ljubitelj čitanja knjiga, možete pogledati i BBC-ijevu ekranizovanu verziju svih dogodovština Adrijana Mola.

 

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

1 Komentar to “ODLAZAK SJU TAUZEND: ZBOGOM, ADRIJANE MOL!”

  1. Jana kaže:

    Baš tužne vesti. Obožavam Adrijana.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: