FRAUENROMANE – KERSTIN GIER

Kerstin Gier je zvezda nemačkog književnog neba. Njeno uža specijalnost su Frauenromane ili romani o savremenim ženama, njihovim sudbinama, problemima, dilemama i razmišljanjima. Takođe, napisala je dve triologije za decu i omladinu (Edelstein-Trilogie i Silber-Trilogie) sa temom fantastike, od kojih su po nekima već napravljeni filmovi.

Kerstin Gier
Rođena je u Bergisch Gladbach-u, u nemačkoj pokrajni Nordrhein-Westfallen. Studirala je germanistiku, anglistiku, da bi na kraju završila pedagogiju. Posle dosta promenjenih poslova počela je da piše Frauenromane. Prvi uspeh postigla je sa već sa prvim romanom Männer und andere Katastrophen („Muškarci i ostale katastrofe“), po kojem je snimljen i film sa Heike Matasch u glavnoj ulozi.
Posle toga je usledio niz romana, od kojih je neke pisala pod pseudonimima.

muetter-mafia-trilogie-im-schuber-071865471
2005. je bila njena godina. Dobila je nagradu „DeLiA“ (Bester deutschsprachiger Liebesroman) za roman Das unmoralische Sonderangebot („Nemoralna ponuda“). Takođe, iste godine počinje da izlazi njena triologija Müttermafia.
Prva knjige ove trilogije je istoimeni roman koji se bavi temom razvoda, kako ga preživeti i ponovo pronaći ljubav, prijatelje, snaći se sa decom, jednom rečju imati život. I sledeća knjiga, Die Patin („Kuma“, po analogiji na čuveni film „Kum“), nastavlja se pričom i likovima na prethodnu knjigu. Treća knjiga, Gegensätze ziehen sich aus („Suprotnosti se odbijaju“), još je o jednoj savremenoj temi: patchwork family i kako odrasli i deca funkcionišu u ovom neistraženom području. Zadnja knjiga je Mütter-Mafia und Friends sa kratkim pričama različitih savremenih autorki o materinstvu.
Priznaje da su joj sva dela komercijalna, ali i da uvek ima na umu svoje čitateljke i po nekog čitatelja.
Izjavila je da inspiraciju najbrže pronalazi dok radi po kući i slaže veš.
Živi sa sinom i mužem na selu i uzgaja krave i pravi sir, što joj je bila životna želja.
Ako želite da se u nedeljno popodne opustite i zabavite uz lako štivo i malo poboljšate nemački, toplo Vam preporučujem bilo šta od ove autorke.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: