BELLA ITALIA: GETEOVA PUTOVANJA U ITALIJU

3. septembra 1786. Gete kreće na put, kako bi probudio svoj uspavni kreativni duh. Kreće put Italije želeći da upozna zemlju o kojoj je još u detinjstvu sanjao. Niko nije znao za njegov plan, čak ni njegovi najbliži. Želeo je da uživa i da nikom ne polaže račune. Zašto baš Italija? Šta ga je to toliko privuklo? Lepa priroda i antička kultura, a mnogi su bili (i ostali) mišljenja da je Italija zemlja u kojoj moraš postati umetnik.

5fd240a05b
Prvobitno je planirao da u Italiji boravi par meseci, ali je ipak ostao dve godine. Prvi grad u Italiji koji je posetio bio je Trint u južnom Tirolu, u kom je proveo samo jednu noć. A onda je preko Vićenze i Padove stigao u Veneciju. Gradom je bio oduševljen i u njemu je proveo dve nedelje obilazeći pozorišta, crkve i palate. A onda je stigao u Rim , u kom je boravio skoro četiri meseca. U Rimu se osećao kao kod kuće. U Rimu je našao onu kreativnost, koja se uspavala. Susreo se sa antičkom umetnošću, o kojoj je kao mlad mnogo čitao. Sva lepota i oduševljenje, koje je u Rimu spoznao, u njemu su budili nekog novog Geta: počeo je da slika, da piše. U Rimu se takođe susretao i sa mnogobrojnim nemačkim diplomatama, slikarima i arhitektama, uživao u svakodnevici, kojom je takođe bio fasciniran: taj opušetni italijanski način života mu je prijao.
Ako odete u Rim, u ulici Via del Corso 18 se Geteov muzej, u kom se možete detaljnije informisati o Getovom boravku u „večnom gradu“. Mnogi kažu da je Gete svoje srce ostavio u Rimu.

Taormina_1929__821x500_
Nakom Rima uputio se ka Napulju i Siciliji. Napulj mu je izgledao kao raj na zemlji, Sicilija ga je očarala. Nazvao ju je „kraljicom svih ostrva“. Opisujući Siciliju dočarao ju je kao ostrvo između mora i planina, bogato prirodnim bogatstvima i različitim kulturama. A onda se još jednom uputio u Rim, gde se i završava njegovo putovanja u Italiji. Sva svoja iskustva, utiske o zemlji i ljudima opisao je u svom dnevniku, koji je objavio kao knjigu pod nazivom „Italijanska putovanja“.
1790. se odlučuje da ponovo poseti zemlju, koja je u njemu probudila taj njegov umetnički duh, ali ovog puta stigao je samo do Venecije. Ali sada je doživeo neku drugu Italiju: prljavština i nered pored one divne antičke lepote. Nestala je ona Italija koju je upoznao i u kojoj je proveo skoro dve godine. Ostala je samo čežnja.
Ovako je Gete opevao svoju idealnu Italiju:
Gde limun rađa, znaš li kraje te,
U gustom lišću pomorandža zre,
Gde s plava neba lahor duše čist,
Gde mirtin cvet uz lovorov stoji list?
Znaš li ih ti? U taj mili kut,
S tobom bih, dragi, putovala put.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: