10 nemačkih filmova koje morate pogledati

Ukoliko i vi spadate u onu grupu koja uči nemački jezik i želi da upozna njihovu kulturu i usavrši izgovor, sa zadovoljstvom smo vam pripremili filmove u kojima ćete uživati i vežbati jezik.

Nemačka kinematografija je bogata različitim žanrovima: od filmova sa teškom političkom tematikom do simpatičnih komedija, a izbor smo suzili na sledećih 10 ostvarenja uz koje ćete provesti kvalitetno slobodno vreme i pritom uvežbati jezik.

1. Das Leben der Anderen

Jedan od najboljih nemačkih filmova, dobitnik Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, predstavlja mešavinu političkog trilera i ljubavne tragedije i na odličan način prikazuje sveopštu atmosferu tadašnjeg društva Istočne Nemačke.Nećemo vam otkrivati radnju, samo par detalja: Glavni lik, pripadnik nemačke tajne policije (Štazi), Gerd Visler, dobija zadatak da prisluškuje dramaturga Georga Drejmana, koji je tada živeo sa poznatom glumicom Marijom Ziland. Visler kasnije shvata da prisluškivanje, zapravo, nije iz političkih razloga, već da iza svega toga stoji požuda i uklanjanje ne državnih nego ljubavnih neprijatelja…

PROČITAJTE I… 5 EVROPSKIH FILMOVA IDEALNIH ZA UČENJE STRANIH JEZIKA

2. Soul Kitchen

Ovaj film je samo jedan od odličnih ostvarenja nemačko-turskog režisera Fatiha Akina. Sjajna komedija sa zanimljivom radnjom i karakterima, koje morate zavoleti. U centru pažnje su dva glavna lika, dva Grka, ujedno i rođena braća. Jedan od njih vodi restoran, drugi je kriminalac i zahvaljujući takvom spoji upašće u niz komičnih i tragičnih situacija.

3. Der Baader Meinhof Komplex

Ovo je jedan od dobrih nemačkih filmova sa političkom tematikom. Radnja se odvija u Zapadnoj Nemačkoj 60-ih ilo 70-ih godina prošlog veka i zasnovana je na istinitim događajima. U centru pažnje se nalazi teroristička grupa RAF (Rote Armee Fraktion), koju su činili Ulrike Majnhof, Andreas Bader, Gudrun Enslin i film priča njihovu priču od nastanka do propasti. Reč je o jednom zaista uzbudljivom i napetom filmu, koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

4. Der Untergang

Poslednji Hiterovi dani i sjajna gluma Bruna Ganca ostaviće vas bez teksta. Sjajan Bruno fantastično je uspeo da prikaže nemoć velikog vođe u poslednjim trenucima, kada njegovo carstvo nestaje i kada on počinje da gubi dodir sa realnošću. Svakako da ovo filmsko ostvaranje zavređuje vašu pažnju, pa iako vam se radnja možda činila dosadnom, glumača ekipa će vas oboriti sa nogu. Verujte!

5. Good Bye, Lenin

Žanrovski ga ne možemo tačno definisati, jer u njemu ima mešavine humora, drame, sentimentalnosti. Glavna uloga poverena je, sada već možemo reći, velikom nemačkom glumcu Danijelu Brilu u ulozi malog Aleksa. Radnja se dešava uoči pada Berlinskog zida, a Aleks se suočava sa najvećim izazovom u životu: majka mu pada u komu, pre nego što je Berlinski zid pao i ne zna da njena država, DDR, više ne postoji. Aleks sada mora na sve načine da ponovo oživi DDR zarad zdravlja svoje majke i očuvanja porodice.

6. Lola rennt

Reditelj Tom Tikver je ovim filmom ostvario odličan uspeh ne samo u Nemačkoj, već i na internacionalnoj sceni. U glavnoj ulozi se našla njegova tadašnja supruga Franka Potente u ulozi Lole, koja ima samo 20 minuta da pronađe novac kako bi spasila svog prijatelja Manija. Kroz ceo film se provlači motiv borbe čoveka sa vremenom.

7. Die fetten Jahre sind vorbei

U ovom filmskom ostvarenju reč je o mladim ljudima, koji se bore protiv kapitalizma, a jedna od glavnih uloga poverena je opet Danijelu Brilu. Divna filmska priča o tri mlada revolucionera, koji slede svoje ideale i žele nešto da promene. Da li se na kraju isplati samo novac ili ideal pobeđuje, odgledajte film.

8. Jenseits der Stille

Divna i topla filmska priča prati mladu Laru čiji su roditelji izgubili čulo sluha i kao dobra ćerka pokušava da izbalansira između njihovog i svog sveta. Jednog dana Lara od svoje tetke dobija na poklon klarinet i u njoj se budi ljubav prema muzici. Sa 18 ona odlazi sa svojom tetkom u posetu konzervatorijumu i donosi odluku da se priprema za prijemni, ali se javlja problem: reći roditeljima. Ukoliko želite lepu porodičnu priču, sve preporuke za film.

9. Der Schuh des Manitu

Zabavna filmska radnja bazirana na pričama Karl Maja, koji je u 19. veku bio veoma popularan pisac. Pisao je o Divljem Zapadu i ovaj film je parodija na te njegove ispisane priče. Posebno je zanimljiv kaubojac sa bavarskim akcentom kojeg ćete možda razumeti, možda i ne, ali on će vas sigurno zasmejati. Filmski kritičari su ga ocenili kao komedija bez poente, ali to nije uticalo na publiku da u velikom broju dođe u bioskop i uživa u filmu. Procenite sami!

10. Nirgendwo in Afrika

Ako vam se film „ Jenseits der Stille“ dopao, onda je vaš naredni izbor upravo ovaj film. Oba filma režirala je ista rediteljka , Karolina Link. Priča je o jevrejskoj porodici, koja svoj novi život počinje u Keniji. Film je baziran na autobiografskoj priči Stefani Cvajg. Jevrejska porodica je morala 1938. da napusti Nemačku zbog progona, a film prati njihovo snalaženje i privikavanje na novu sredinu i ljude.  Svakako još jedna divna sentimentalna filmska priča Karoline Link.

Nakon što se pogledali spisak, jedino što vam sada preostaje jeste da se zavalite u omiljenu fotelju, sofu, nabavite kokice, kolu ili nešto slično i uživate. Da li biste dodali neki film? Podelite sa nama u komentaru!

Pogledajte utiske našeg polaznika o kursu nemačkog jezika u EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu:


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija