Čime li se slade Britanci?

Evo nekih dezerata koji su neodvojivi deo kulture i života na Britanskim ostrvima.

Trifle

Trifle je jednostavan dezert koji se servira u providnoj staklenoj činiji, kako bi se videlo šarenilo slojeva.

Tri glavna elementa ovog dezerta jesu patišpan, voće i krem custard, koji se u Britaniji sreće u svim mogućim poslasticama. Inače, kod nas ćete ga sresti kao engleski krem i pravi se od jaja, mleka, slatke pavlake i arome vanile.

Trifle se može obogatiti marmeladom ili džemom od crvenog voća, listićima badema, šerijem, rendanom čokoladom ili šlagom.

Crumble

Ovo je pravi kolač za početnike i ljubitelje krajnje jednostavnosti. U pitanju je engleska varijanta naše lenje pite, za koju mi je tek sad jasno otkud joj naziv. Crumble je još veći lenjivac – ima samo jednu i to tanju koru. A reč crumble na engleskom znači mrviti, što savršeno opisuje koru za ovaj dezert.

Potrebni sastojci su voće kao što su jabuke, kruške, šljive i višnje, zatim šećer (prah ili kristal), maslac, brašno i cimet. Opcionalni detalji su koštuničavo voće i ovsene pahuljice.

Sve je na vama kad je u pitanju crumble. Voće iseckate na kockice, manje ili veće. Zašećerite ga shodno svom ukusu ili u zavisnosti koliko je voće slatko. Pospete cimetom, opet onoliko koliko volite taj začin. Možete dodati iseckane orahe, lešnike ili bademe. Ja sam jednom sve začinila i sokom od pola mandarine, mada verovatno je interesantno sa bilo kojim južnim voćem. Hm, padaju mi na pamet i suvo grožđe ili brusnice u kombinaciji sa jabukama… Sipate to u pleh (recimo onaj za đuveč, mada može i neka vatrostalna činija).

Kora se pravi od 50 gr šećera, 100 gr maslaca i 150 gr brašna. To su naravno mere koje su podložne promeni, ali za činiju koju ja imam odgovaraju (a to je, na primer, činija u koju staje 5 iseckanih jabuka srednje veličine). U koru se mogu dodati ovsene pahuljice. Važno je napomenuti da je to testo potpuno mrvičasto, kao neki krupan pesak. Samo ga treba posuti preko voća. Pogađate, u sloju koji vama odgovara.

Sve se to peče u zagrejanoj rerni, dok ne porumeni. Budite spremni na krajnje opušteno serviranje, pošto će se porcija samo lenjo prostrti po tanjiru i sve će se pomešati. Sa strane stavite kašiku, tj. pufnicu šlaga i kuglu sladoleda od vanile, ako vam je pri ruci. Yummy!

Cranachan

Ovaj škotski dezert još nisam probala, ali jedva čekam prvu priliku. Naravno da je ultra jednostavan – Britanci nisu pobornici komplikovanih slatkiša, a budući da potiče iz Škotske, naravno da uključuje viski i ovsene pahuljice.

Ovaj slatkiš je takođe slojevit i može da se iskoristi ona ista činija koju sam spominjala u receptu za trifle, ali vrlo često se servira u pojedinačnim činijicama ili čašama.

Slojevi su blago prepečene ovsene pahuljice, pire od izblendiranih malina, cele maline i šlag od slatke pavlake kome je pred kraj dodato malo viskija i meda. Negde piše da se pahuljice pomešaju sa šlagom, negde ne – u krajnjem slučaju, svejedno je.

Tradicionalni recepti navode da se koristi med od vresa (engl. heather), što je veoma karakteristično za pejzaž Škotske i njihove tmurne planine i brda.

A slatka pavlaka je naš ekvivalent u ovom slučaju za double cream, što je pavlaka koja sadrži 48 posto mlečne masti. Kao kad bismo mogli da ulupamo mileram.

Scones

Scones su kolačići koji se u Britaniji tradicionalno služe uz čaj. Na prvi pogled deluju kao naše vanilice. Vrlo su jednostavni za pravljenje – u pitanju je testo koje se blago zamesi sa uobičajenim sastojcima kao što su brašno, šećer, maslac i mleko. Testo se razvuče, modlicom se izvuku okruglice, premažu se jajetom ili mlekom i ispeku.

Prema ukusu, mogu se dodati i cimet i/ ili suvo voće.

Ovi kolačići su savršeno lagani uz popodnevni čaj, a idealno je služiti ih sa slatkom pavlakom i džemom od crvenog voća. Slatka pavlaka je zamena za clotted cream koji potiče iz Kornvola, na krajnjem jugozapadu Engleske. Veoma podseća na naš kajmak – zagrejano mleko se dugo i postepeno hladi u plitkim posudama, usled čega mlečna mast ispliva na površinu. To se zatim skida, skuplja i koristi uz scones, na primer.

Mincemeat pie

Ovo je tradicionalni Božićni dezert, koji odlično ide sa kuvanim vinom. Ime mu je veoma interesantno, pošto minced meat na engleskom znači mleveno meso. Izgleda da je u davnim vremenima ova pita zaista sadržala sitno iseckano meso, ali bez brige, to je stvar prošlosti. Mada, Džoiju iz Prijatelja bi se svidela i takva.

Ovo su zapravo pitice koje se peku u kalupu i slične su veličine kao mafini. Punjene su posebnom mešavinom koja se zove mincemeat, a u Britaniji se može kupiti u prodavnici. Unutra je sušeno i kandirano voće sa raznim začinima, pa i malčice žestine. Sve to, izgleda, povezuje goveđe salo, ali pretpostavljam da se to ne oseća, pored ostalih božićnih aroma 🙂


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija