TOP 10 ZNAMENITOSTI U NEMAČKOJ

 U Nemačkoj se može mnogo toga posetiti, ne samo Oktoberfest. Zaboravite klišee i sve predrasude i otkrijte Nemačku u svoj njenoj lepoti. Mi vam predlažemo top 10 znamenitosti, koje obavezno morate posetiti:

1. Kölner Dom

kölner domSvakako jedan od najpoznatijih simbola Kelna pored karnevala, kolonjske vode i piva Kölsch. Nalazi se u samom centru grada, u blizini Rajne, glavne železničke stanice i mnogobrojnih muzeja. Danas je Kölner Dom druga najviša katedrala u Nemačkoj, treća u svetu. Veličanstveno delo gotike, koje je od 1996. pod zaštitom UNESCA.

2. Dresdner Frauenkirche

dresdener frauenkircheDrezden je lep grad, a svakako znamenitost, koja mnoge turiste ostavlja bez daha je Dresdner Frauenkirche. Reč je o protestantskoj crkvi, sagrađenoj u 18. veku. U II svetskom ratu je potpuno uništena, a sa obnovom se krenulo tek 1991., da bi 2005. ponovo bila otvorena.

3. Dresdner Zwinger

cung-dien-zwinger (1)Pored gore pomenute znamenitosti, ako se nađete u Drezdenu i to kada je proleće, leto ili rana jesen, kada je vreme u Nemačkoj lepo, obavezno posetite Zwinger, koji se pred vama pruža u veličanstvenoj lepoti.

4.Brandenburger Tor

Berlin nudi mnogo toga i zaista je grad za sve i svakoga. Nudi mnogo znamenitosti , koje treba videti i fotografisati, ali ona centralna je Brandenburška kapija. Nalazi se na Pariškom trgu. Istorijski predstavljala je nekada granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina. Mnogi Nemci smatraju da je baš ona najveća znamentost Nemačke.

5.Berliner Fernsehturm

Berlin-Fernsehturm008Na 207 metara visine pruža se divna panorma Berlina. U samoj kugli se nalazi čuveni Telecafe, u kom možete pojesti ili popiti neki od specijaliteta Berlina. Inače sam televizijski toranj je visok 368 metara. Svakako predstavlja znamenitost, koju morate posetiti.

6.Hamburger Hafen

Landungsbruecke_und-QueenMary_IB_01Hamburg kao lučki grad ima mnogo toga da ponudi, a jedna od najposećenijih znamenitosti je luka, najveća u Nemačkoj. Predstavlja kombinaciju modernog i starog, u samoj okolini se nalaze brojni hoteli, u kojima možete odsesti, ali i restorani u kojima treba obavezno probati morske plodove, jer kažu da su takvi specijaliteti u Hamburgu najjeftiniji.

7.Wuppertaler Schwebebahn

1012201-kaiserplatz-schwebebahnU Vupertalu možete da lebdite i to zahvaljujući takvoj vrsti železnice, koja postoji još od 1901. Uživajte u vožnji duž reke Vupertal. Sigurno jedinstveno iskustvo, koje ćete doživeti.

8.Porta Nigra

791px-Porta_Nigra_Trier
Najstariji nemački grad, Trir, nudi mnogo toga zanimljivog za videti, a svakako treba videti znamenitost Porta Nigra, najbolje očuvani spomenik iz rimskog doba. A poseta će svakako biti zanimljivija, jer vam tajne Porta Nigre otkriva vodič maskiran u rimskog vojnika. A ni vi, kao posetioci nećete biti samo puki posmatrači i slušaoci. Poseta je veoma interaktivna, zato put pod noge, pa u Trir.

9.Schloss Heidelberg

HeidelbergSchloss-Mende-retouch1

Za Hajdelberg kažu da je romantični grad na Nekaru. A kako i ne bi bio, kada vam nudi dobru turističku ponudu: posetu zamkovima. Mnogi turisti tvrde da ih vredi posetiti.

10.Wartburg

Eisenach, Wartburg
U Vartburgu se nalazi deo nemačke istorije: zavirite u prostoriju, gde je boravio Martin Luter, saznajte priču o svetoj Elizabeti ili detalje zašto je Vartburg i Gete često posećivao. Nećete se pokajati!

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: