LEGENDARNI GOVOR FUDBALSKOG TRENERA

Đovani Trapatoni je bivši italijanski fudbaler, koji spada trenutno među najuspešnije fudbalske trenere. Kao mlad fudbaler nastupao je u dresu italijanske reprezentacije i kluba Milan i pritom osvajao kupove i očigledno skupljao iskustvo koje ga je dovelo na poziciju koju danas ima u fudbalskom svetu. Trenutno je selektor reperezentacije Republike Irske. Sve ove podatke je moguće pokupiti svuda na internet stranama i naravno da ovde nije reč niti o fudbalu, još manje o uspešnosti nekog trenera. Trapatoni je retko ime iz fudbalskog sveta o kome sam istraživala i koji me je pre svega nasmejao i oduševio svojim temperamentom i istrajnošću.

trappatoni 3Trapatoni ili Tedesco (Nemac), kako su ga nazivali u Italiji zbog plave kose i trezvenih taktika koje je pokupio u Bundes ligi, nije u Nemačkoj poznat samo kao fudbalski trener. On je takođe ljubimac tabloida. Svaki njegov intervju, svako njegovo pojavljivanje u medijima bilo je doživljaj. Zbog svog temperamenta, načina na koji se obraća svojim igračima, načina na koji posmatra svaku utakmicu, doživljavali su ga kao senzaciju i svaki put od njega očekivali neki novi spektakl.

Retko koji pripadnik nemačkog govornog područja se ne bi na pomen njegovog imena setio jedne davno održane pres-konferecnije. Pomenuta konferencija za novinare održana je 1998. godine i ima preko milion pregleda na internet stranici You Tube. Veoma je popularna i danas, iako je od tada prošlo više od 10 godina. Pres-konferencija je održana dva dana nakon poraza Bajern Minhena. Vidno iznerviran i ljut zbog dva primljena gola i zbog nesposobosti svojih igrača da postignu pogodak, Trapatoni je na lošem, jedva razumljivom nemačkom jeziku izneo sve što ga je tada mučilo. On se doslovno izvikao u mikrofon i time zapravo nasmejao celu italijansku i nemačku javnost. Nemačku, naravno, iz razloga što je nemački jezik kojim se tada služio, i koji očito nije usvojio u okviru neke škole jezika, već iskuljučivo na minhenskim fudbalskim terenima, bio toliko prepun grešaka i sa lošim izgovorom da je prouzrokovao smehotrese kod svih koji se malo bolje služe istim.
Italijanima je, nasuprot tome, bio urnebesan jer je u toku svog besnog obraćanja medijima nekoliko puta pomenuo tadašnjeg igrača Bajerna, čije je ime opet toliko loše izgovarao, da je Italijanima zvučalo kao veoma teška psovka.

Nakon toliko pregleda i nakon silnih tekstova koji su objavljeni u nemačkoj štampi, njegovi citati sa upadljivim gramatičkim greškama ostali su krilatice koje se i danas upotrebljavaju u žargonu. Najzapaženija krilatica, o kojoj su čak lingvisti nakon toga pisali teorijska obrazloženja, je „Ich habe fertig“ kojom je Đovani završio svoj govor i napustio konferenciju. Dovoljno je da je ukucate na bilo kom internet pretraživaču i da se odmah pojavi slika popularnog govornika.

Gledano sa strane predavača nemačkog jezika, Trapatoni je idealni učenik. On se od početka trudio da što više upotrebljava nemački jezik, da se iskuljučivo tim jezikom sporazumeva u medijima i sa igračima svog tima. Nije se snebivao da greši i da na svoj način, kako god zna i ume, kaže ono što mu leži na duši. Time je postao poznat i nezaboravan u Nemačkoj. Iz tog razloga danas, nakon zavidne trenerske karijere u Nemačkoj može tečno i bez imalo grešaka da odgovori na svako pitanje novinara.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: