JER DECA TO ZASLUŽUJU…

Knjiga „Deca to zaslužuju’’ me je potpuno opčinila i navela na razmišljanje o tome koliko je zapravo teško biti dobar roditelj. Autorka ovog svetskog bestselera je  Barbara Koloroso, međunarodno priznati stručnjak na polju roditeljstva, pozitivne školske klime, nenasilnog razrešavanja sukoba i oslobađanja od patnje. U poslednjih trideset godina  izvršila je pozitivan uticaj na živote stotina hiljada roditelja, nastavnika i dece kroz radionice,seminare i veoma cenjene audio i video programe.

DECA-TO-ZASLUZUJU-Barbara-Koloroso_slika_O_646758

Uz pomoć znanja iz sociologije, filozofije i teologije, Barbara je razvila jedinstven ugao gledanja na roditeljstvo. Majka je troje dece, učiteljica, univerzitetski predavač i organizator najposećenijih seminara, a u svim tim poslovima primenjuje svoju filozofiju. Ova knjiga je direktan rezultat njenog iskustva. Postoji razlog zbog kojeg je ova knjiga večiti bestseler: uputstva i sugestije koje Barbara Koloroso daje roditeljima zaista deluju.

Ova knjiga me je naučila da postoje tri tipa porodica: porodice sa krutom strukturom, porodice sa strukturom meduze i porodice sa osloncem.

Porodice sa krutom strukturom podsećaju na zid, izgrađene blokove- cigle su spojene redom, kontrolom, poslušnošću. Deca se kontrolišu, njima se manipuliše i čini se sve da budu manji od makovog zrna.

Deca u porodicama sa strukturom meduze postaju nepodnošljiva ili razmažena. Ne dobijaju nikakve potvrdne životne poruke od svojih roditelja. U ovakvim porodicama, roditelji su previše popustljivi, vlada previše opuštena atmosfera bez jasno određenih pravila.

Family

Kod „porodica sa osloncem’’  ili „dobrih porodica’’ pravila su određena jasno i jednostavno. Posledice za neodgovorno ponašanje su razumne i ne narušavaju dečije dostojanstvo. Deca dobijaju mnogo osmeha, zagrljaja I ljubavi. Roditeljska ljubav je bezuslovna i stalna. Problemi u okviru ovih porodica se rešavaju i stvarnost se prihvata, ma kakva bila. Deca se motivišu da budu ono što mogu da budu, a ne ono što bi roditelji voleli da oni postanu, jer „ljubav je sposobnost i spremnost da dopustite onima do kojih vam je stalo da budu ono što sami za sebe izaberu, bez nastojanja da vam udovolje.’’

Ono što spaja sva tri tipa je verovanje roditelja da vaspitavaju svoju decu baš onako kako treba, ili bolje rečeno, onako kako su i oni sami bili vaspitavani.  Međutim, mnogi roditelji ne shvataju da ‘’njihov način ‘’ često nije i najbolji.

Zaključak svega navedenog se ogleda u citatu iz ove knjige: „Nije nam potrebno da nam se kaže da li da budemo strogi ili popustljivi u odnosu sa decom. Ono što je potrebno je da poštujemo njihove potrebe, osećanja i njihovu individualnost isto onako kao što poštujemo svoju.’’

Roditeljska uloga je najvažnija , najlepša ali i najteža na svetu. Možemo je odigrati veoma dobro, osrednje ili veoma  loše.  To zavisi isključivo od nas. Postoji mnogo zamki kroz koje roditelji i deca treba da prođu. Toliko lekcija koje treba da naučimo. Ali, u tome i jeste čar roditeljstva. Voleti decu, ali i u dovoljnoj meri razvijati njihovu individualnost. Poštovati decu i nikada ne narušiti njihovo dostojanstvo. Biti ljut na decu ali ne posegnuti za tradicionalnim metodama poput batina. Podržati ih čak i kada  vidimo da ono što čine nije ispravno. Verovati u decu i slušati ih sa velikom pažnjom. Na kraju, ne raditi ništa svojoj deci ono što ne bismo voleli da nama rade. Jer deca to zaslužuju.

„Moj sopstveni pristup stvara povoljno podneblje. Moje dnevno raspoloženje stvara vremenske prilike. Posedujem neverovatnu moć da život deteta učinim radosnim ili nesrećnim. Mogu da budem alatka za mučenje ili instrument inspiracije. Mogu da ponizim ili oraspoložim, potvrdim ili izlečim. U svim situacijama, moja reakcija je odlučujuća kada je reč o tome da li će kazna eskalirati ili ne i da li će dete postati čovek ili ne.’’ (Haim Gino)

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

1 Komentar to “JER DECA TO ZASLUŽUJU…”

  1. Jelenko Suvajac kaže:

    Pokusavam da saznam nesta vise o knjigi pisca Barbare Koloroso…knjiga se zove Deca to zasluzuju…INTERESUJU ME SVI PODACI O KNJIZI,A POSEBNO VELICINA…NE VOLIM MALE KNJIGE…INTERESUJE ME GDE SE KNJIGA MOZE NABAVITI I PO KOJOJ CENI…unapred zahvalan,Jelenko – Velika Plana

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: