DECENIJA MELODRAME „DVA MIRISA RUŽE“

  U prijatnoj atmosferi kafea Terazije, bila sam u prilici da porazgovaram sa prvakinjama Pozorišta na Terazijama, Ljiljanom Stjepanović i Elizabetom Đorevskom, o već poznatoj i veoma popularnoj muzičkoj melodrami Dva mirisa ruže. Od prvog trenutka stupanja na scenu 2002. godine, kada je ovaj komad premijerno prikazan, ova dramska priča savremenog meksičkog autora Emilija Karbaljida, postala je jedan od omiljenijih pozorišnih komada svih onih koji cene dobru glumu, koji vole dobru zabavu, marijačije, zdrav i isceljujući smeh.

Dva-mirisa-ruže

Decenija muzičke melodrame “Dva mirisa ruže” u Pozorištu na Terazijama

U početku nevoljna da prihvati ulogu u, kako kaže, jednoj žešćoj melodrami, ali nakon što joj je reditelj rekao da će marijači biti na sceni, bez ikakvog oklevanja Ljiljana Stjepanović, ljubitelj igre, pesme i vedrog duha, postala je deo čitave ove priče. A onda smo, dodaje Elizabeta kroz osmeh, zajedno sa rediteljem Saletovićem, uzele makaze u ruke i isekle text kako bismo ga prilagodile ovom području.

U Meksiku se ova predstava igra kao jedna prava, teška melodrama, tako da se nekadašnji ambasador Meksika u Beogradu baš iznenadio kada je video kako smo mi to izvele i jako mu se dopalo – seća se Ljiljana.

dva mirisa ruze intervju

Na pitanje koliko se predstava danas razlikuje od svog prvobitnog izvođenja, Elizabeta ponosno kaže: Ova predstava je koliko za publiku, toliko i za nas terapeutska. Ima koleginica koje pedeseti put dolaze da gledaju ovu predstavu. Svako izvođenje je drugačije od prethodnog, mnogi dolaze jer se pitaju: Šta li će njih dve danas da urade? Nas dve smo glumice koje dobro osećaju jedna drugu, dopunjujemo se, slušamo i uživamo, a publika oseti tu energiju i onda dolazi do obostranog zadovoljstva, dodaje Ljiljana.

“Taj terapeutski efekat naše predstave…”

Doživela sam da me je jedan psihorterapeut nazvao telefonom i zatražio snimak predstave, jer je njegova pacijentkionja u tom periodu imala jako bolan razvod. Rekao mi je da ona dolazi kod nas na predstave i nju to toliko oraspoloži da se ona narednih deset dana odlično oseća i tada nije znala kako će da izdrži leto bez prestave, podelila je Elizabeta sa nama svoja iskustva vezana za ovu predstavu. To je, zapravo, taj terapeutski efekat naše predstave o kome govorimo.

Ceo ansambl obožava ovu predstavu i zato predstava toliko dugo traje i zato je tako i uspešna. Svi dišemo kao jedno, ponosno govori Ljiljana, koja u predstavi, zajedno sa svojoj koleginicom Elizabetom, peva uz muziku marijačija:

Proživljavam svaku reč iz njihovih pesama, svaku emociju… Čak sam napravila svoj ciganski kabare gde pevam španske, meksičke i naše ciganske pesme, pošto taj repertoar jako volim i on odgovara mom temperamentu. Takođe mislim da neverovatno podsećamo jedni na druge, što po gestu, mimici, temperamentu, tako i po načinu ispoljavanja emocija, priča Ljiljana, na šta Elizabeta, među svojim prijateljima i obožavaocima poznatija kao Beta, dodaje: I kod njih se tragedija veoma lako prevara u komediju, kao i kod nas.

“Pozorište se pretvorilo u čist entuzijazam…”

dva mirisa ruze foto 2

Foto: YouTube

Međutim, uprkos ogromnoj popularnosti ove predstave i velikom odzivu ljudi, ova predstava se na sceni Pozorišta na Terazijama prikazuje samo jednom mesečno. Ovo je danas neretka pojava u brojnim pozorištima. Sva pozorišta su zatrpana gomilom repertoara, a nemaju dovoljan broj scena. Ganja se, nažalost, broj komada, a ne kvalitet, a na pitanje pozorište ili film, poznate glumice kažu:

Pozorište se pretvorilo u čist entuzijazam, osećaj je prelep…Glumac se nekako mnogo više kali u pozorištu. Ima film svojih prednosti i zahteva, ali je potpuno drugačiji od pozorišta, radi se o potpuno drugačijem sistemu glume. Za razliku od filma, u pozorištu dobijamo povratnu informaciju od publike, igramo sa njima i za njih, i to je od neprocenjive vrednosti.

Još uvek odzvanja gromoglasni aplauz kojim publika već osam godina pozdravlja junakinje ove predstave, koje, bez izuzetka, tokom svakog izvođenja, svoja srca ostavljaju na sceni i neguju ono što se u današenje vreme često zaboravlja: igru, pesmu, vrcavi humor i isceljujući smeh.

 Izvor: Časopis Društva hispanista Reflejo

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

1 Komentar to “DECENIJA MELODRAME „DVA MIRISA RUŽE“”

  1. dragandacodavidovic kaže:

    Predstavu nisam imao prilike da gledam ali je pesma da se smrznes svaka cast Ljiljana nravo !!!!!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: