POSTOJI LI SLIČNOST IZMEĐU LJUDSKOG UMA I ORMARA?

Iz naslova bi neko mogao zaključiti da je reč o vicu ili šali. Međutim, između ljudskog uma i ormara zaista postoji sličnost, i to iznenađujuća. U ljudskom umu se informacije slažu i raspoređuju po pregradama, fiokama, policama, isto kao i u ormaru. Jedina razlika je što je u tome što je prvo „slaganje” mentalno, a drugo fizičko.

Svakodnevne životne situacije nas često navode da se prisećamo nečega što je vezano za prošlost. Recimo da pokušavate da se prisetite nečega što ste davno pročitali. Ta pretraga po sećanjima, koliko god bila apstraktna, veoma podseća na ono „kopanje” po starim stvarima kada treba da nađete neki kaiš koji ste nosili u osnovnoj školi. Ukoliko imate sreće, izvući ćete ga iz neke stare kutije sa dna ormara. Ukoliko pak niste te sreće, onda ga je vaša sestra poklonila drugarici pre koju godinu. Tako je i sa sećanjem. Nekada možete iz „malog mozga” da izvučete nešto za šta ni u snu ne biste poverovali da tamo još uvek postoji. U suprotnom, jedino što možete je da konstatujete da se više ne sećate.

mozakOrmari svakoga od nas su vrlo često prenatrpani stvarima koje nikada ne koristimo. A i glava nam je vrlo često prepuna informacija koje ničemu ne služe. Pamtimo svakojake informacije, koje samo zauzimaju mesto u „našem mentalnom ormaru”. To što u ormaru ima dosta prostora ne znači da u njemu treba da čuvamo i ono što nam treba i ono što nam ne treba. Vrlo često je prepun i u njega više ništa ne može da stane. Slično je i sa memorijom. Preveliki broj nepotrebnih informacija konstantno „zauzima prostor” i ubrzo više ne možete da primate nove, javlja se zamor.

Ono što je u mnogome olakšavajuća okolnost je što je memorija zapravo svojevrstan proces koji mogu pokrenuti različite senzacije: miris, slika, reč, muzika … Sa biološke tačke gledišta u ovaj proces su uključeni milioni neurona koji šalju hemijsku poruku jedni drugima i na taj način aktiviraju sve funkcije. Zahvaljujući tome, možemo i da zaboravljamo i da se prisećamo, da sortiramo informacije, da ih arhiviramo i povezujemo. Ovim opravdavamo činjenicu je naš mozak mnogo napredniji od ormara. Od savršenosti ovog procesa i kompjuter bi se „postideo”. Naučnici tvrde da je memorija zapravo rezultat procesa u kome se serije ćelija nađu nekoliko puta u istoj ravni. Ormar to ne može. Među njima evidentno ima sličnosti, ali je um svakako savršeniji i od ormara i od kompjutera.

Upravo iz tog razloga, prema svom mentalnom ormaru se treba pažljivo ophoditi. Izverzirajte se da povezujete situacije sa informacijama, manje ćete naprezati svoj um. I ne opterećujte ga nepotrebnim detaljima. Ne pamtite stvari, datume i informacije koja vam nisu zaista potrebni. Uvek ostavljajte prostora za one koje će vam biti od koristi.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: