LAKŠE ODRASTANJE UZ DOBAR SMISAO ZA HUMOR

Jedan od glavnih sastojaka kojim možete da ulepšavate život svoje porodice jeste smisao za humor.

Svoju bebu ćete sjajno zabaviti ako joj pucketate ustima po stomaku, trogodišnje dete će se oduševiti ako stavite neki veliki, smešan šešir ili se jurite sa njim oko stola. Vašem sedmogodišnjem detetu će biti „ekstra” smešno ako se pretvarate da vas je upucalo svojim kažiprstom i padnete u sneg u parku.

Smeh je izuzetno dobar, a i veoma podsticajan način da se povežete sa decom, pogotovo u najosetljivijim tinejdžerskim godinama. Dopustite im da sa vama podele školske šale i postičite ih da razvijaju svoj humor. Te će šale u početku biti naivne, ali će vremenom biti smislenije i sadržati humor koji će i vama biti blizak. Iako se smisao za humor nasleđuje, kao i bilo koji drugi talenat ili karakterna osobina, ipak je njega moguće razvijati, ako se na pravi način angažujemo. Smisao za humor deci pomaže da razvijaju i intelekt. Čuli ste već sigurno da samo veoma inteligentni ljudi mogu da budu izuzetno duhoviti. Stoga, ukoliko se već posvećujete aktivnostima koje podstiču razvoj talenata i intelekta kod svog deteta, nemojte zanemariti i podsticanje na humor. Učite dete da bude pozitivno i da se šali.

SMISAO ZA HUMORTeško da humor možemo da stavimo u definiciju, ali recimo da je to ono što neku stvar čini smešnom. U tom slučaju bi smisao za humor bio sposobnost da se to prepozna. Dete sa izraženim smislom za humor ume da prepozna smešnu situaciju i smešne osobine kod drugih. Kasnije će to isto dete moći da svojim smislom za humor nasmeje i zabavi druge.

Da li ste znali da se deca smeju u proseku oko 200 puta na dan, a odrasli svega 15 do 18 puta dnevno? Dečiji smeh je uvek dobar razlog za smeh odraslih. Eto motiva da poništimo tu veliku razliku u brojkama. Učinimo sve da decu nasmejemo koliko god možemo puta dnevno i eto i nama razloga da budemo nasmejani, čak i onda kada nam možda i nije do smeha.

Naučno je dokazano da su deca sa dobro razvijenim smislom za humor srećnija, imaju veće samopouzdanje i umeju lakše da se izbore sa nesuglasicama među vršnjacima. Ipak, smisao za humor ne pomaže deci samo u emotivnom i socijalnom razvoju. Smatra se i da su osobe koje se više smeju zdravije, manje podložne depresiji, otpornije su na bolesti, a organizam im se lakše izbori sa fizičkom problemima.

Pored toga što je upućivanje na dobar humor, svojevrsni recept za zdrav život, on svakako i začin koji će naš život učiniti sadržajnijim i zabavnijim. A svi roditelji će se složiti da od smeha do suza sa našom decom nema bolje i efikasnije razbibrige.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: