BICIKLIZAM JE U BEOGRADU PONOVO U MODI

Od kako je počelo leto, primetila sam nešto veću gužvu na biciklističkim stazama u odnosu na prethodna proleća i leta. Iako Beograd nije kao drugi evropski gradovi u kojima je vožnja bicikla redovan način svakodnevnog prevoza stanovnika, kao npr. Amsterdam (koji je uzgred budi rečeno ravan i mnogo udobniji i bezbedniji za vožnju od Beograda), sve je više onih koji se odlučuju na vožnju bicikla tokom sunčanih dana. Možda vožnja bicikla kod nas nije sredstvo prevoza, već više način rekreacije, ali svakako je lepo videti da se biciklizam ponovo vraća u modu. Ne samo što je dobar za zdravlje, već onima koji voze omogućava da vide i dožive Beograd iz nekog novog ugla.

biciklizam3Može se, dakle, pretpostaviti da ni sama nisam odolela letnjoj biciklističkoj groznici. Kako narod kaže „kud svi Turci, tu i mali Mujo“. Šalu na stranu, razmišljala sam duže vreme o kupovini i vožnji bicikla, ali nikako da bicikl dođe na red. No, pre nekih mesec dana odlučila sam da batalim zagušljivu teretanu na +35⁰C i prenesem sportske aktivnosti na svež vazdih. I tako sam pre nekih mesec dana zadovoljno izašla iz prodavnice biciklističke opreme sa novim biciklom i već razrađenim ambicioznim planom kako da pređem ceo grad biciklom.

Da se ne lažemo, već pri prvoj vožnji sam zakačila jednu žardinjeru, usled nedostatka redovne prakse, a tek da ne pričam o tvrdoglavim prolaznicima koji su me prestravili svojom nemarnošću i neobazrivošću na zvono i jasno označene staze za bicikliste.

Sa vedrije strane, mnogo uživam u vožnji bicikla i toplo preporučujem svima da na aktivan, ali istovremeno i opuštajući način da provedu vikend. Razumem da svi, kada su vrućine, prvo pomislime na kupanje na Adi ili bazenima. Biciklizam dođe kao alternativa. I dalje ste na svežem vazduhu, možete se sunčati, možete biti pored vode… Vožnja biciklom je moguća u svim delovima grada, ali je meni nekako najomiljeniji put od sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ (bivši „25. Maj“) do Ade Ciganlije i nazad. Ovo nije nimalo naivan put; štaviše, ima oko 23 km! Za one kojima je naporno da u jednom cugu izvozaju 23 km (kao npr. meni), uvek postoji mogućnost pauze u jednom od dobro poznatih i veoma posećenih kafića na Adi. Takođe, možete svratiti i na gric u nekome od restorana, što možda nije u skladu sa poentom vežbanja. Ako se baš desi da ne možete odoleti mirisu dobre hrane, što se, priznajem, meni neretko dešava, onda preporučujem picu na jednom malom brodu iza Sajma (neću ga imenovati, da ne ispadne da ga reklamiram). Mada sigurna sam da oni koji su gurmani i uživaju u dobroj hrani već znaju ovo mesto, ali imaju i svoja omiljena mesta koja redovno posećuju.

No, da se vratimo biciklizmu…

Ukoliko ste u nedoumici šta da radite sa svojim slobodnim vremenom, a da niste na moru, ili ste pak zaposleni i treba vam odmor od radne rutine, toplo preporučujem jedan krug na biciklu oko Ade, na Novom Beogradu ili u Zemunu. Osećaćete se mnogo opuštenije i smirenije, a ujedno ćete se i aktivirati i vežbati. Pogled sa Brankovog ili novog mosta na reku i grad je ujedno i odmor za oči.

Ne budite lenji i provozajte se biciklom ovog leta, jer je biciklizam ponovo u modi.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: