IZABERI PLES I ZANJIŠI KUKOVIMA!

Muzika i ples su međusobno povezani  i ne mogu se odvojiti jedno od drugog, kao što Stanlio ne može bez Olija, Popaj bez Badže ili Miki Maus bez Mini. Ono što ih spaja je ritam, a svako od nas u sebi poseduje osećaj za isti, neko manje, neko više. Kada slušamo muziku, ne možemo a da ne pokrenemo kukove. Dolazi dugo očekivano leto, kada se otvraju bašte, sve žurke se odvijaju na otvorenom i pravo je vreme da zaplešemo. Ja lično zaplesaću salsu.

Od pre mesec dana smo nas tri koleginice krenule na časove salse, na kojima se, pored toga što savladavamo korake, i odlično zabavljamo. Dok nisam otišla na prvi čas, salsa me uopšte nije privlačila. Drugi latinoamerički plesovi poput sambe, rumbe ili ča-ča-ča su mi bili interesantniji, iako nijedan od tih plesova nikada nisam igrala, a kamoli trenirala. Jedini put kada sam đuskala, to je bilo kolo, i to na nagovor svoje mame, ali kolo i ja nismo dugo izdržali zajedno. Tako da je moj prvi susret sa salsom protekao u razmišljanju da li ću se snaći sa koracima, ritom, ma svim, ali je prošlo zapunjujuće dobro i sada se radujem svakom narednom času, a i sebe uhvatim kući pa čak i u pauzama na poslu kako otplešem neki korak.

Salsa Kako je nastala salsa: latinoamerički doseljenici su u Ameriku 50-ih godina doneli i svoju muziku: mešavinu različitih plesova i ritmova, dodali malo džeza i svoju mešavinu nazvali salsa (španski – sos). Salsa je postala omiljena među svim generacijama, društvenim slojevima, nju plešu i mladi i stariji, bogati i siromašni. Razvili su se i posebni stilovi u salsi: New York stil, LA stil, kubanski stil i mnogi drugi. Muzika koja prati ples takođe predstavlja mešavinu i uticaje različitih kultura, a peva se o osećanjima, politici, kritici društva. Pravi ljubitelji salse kao odgovor na pitanje zašto treba plesati salsu reći će vam: Esa es la salsa de la vida! – salsa čini život vrednim življenja.

Ako salsa nije pravi izbor za vas, onda možda neki drugi planetrano popularni ples, kao na primer gangam stajl? Pred kraj prethodne godine koreanski pevač Saj nas je zarazio svojom gangam groznicom. I većina je savladala korake tzv. konjskog plesa, koje izvode na žurkama sasvim uspešno. A ako vam dosadi da skačete kao konj zaplešite kao zombi uz popularni hit „Triler“ Majkla Džeksona. Nije vam potreban kostim, samo napravite neki zombi izraz lica i đuskajte. Sigurno ćete sa svojom ekipom na nekoj žurci biti primećeni, još ako ples izvedete odlično i nagrađeni aplauzom prisutnih. A kada smo već kod čuvenog Majkla, ne zaboravimo mesečev hod uz numeru „Bili Džin“. Iako nas je Majkl naučio kako da klizamo unazad, koreni ovog pokreta sežu daleko pre Džeksona.

Pored salse, ples, koji svakako sa sobom donosi leto, suknjice, more, plažu i koktele, je lambada. Osamdesetih godina prošlog veka lambada je osvojila čitav svet, nakon prikazivanja u spotu francusko-brazilske grupe „Kaoma“. Kažu za lambadu da su koraci teški, ali savladivi, mada treba dosta vremena da protekne pa da zaigramo kao u pomenutom spotu. Kao što sam malopre pomenula lambada sa sobom nosi svoje „lambada“ suknjice i mislim da su je sve devojčice u tom trenutku imale. Priznajem i ja, ali lambada koracima nisam ovladala.

Milioni ljudi širom sveta đuskaju uz gangam, Džeksona, lambadu, salsu gde god se nalazili: na plaži, žurci, hotelskoj terasi, diskoteci, sopstvenoj sobi ili u pauzama na poslu. Cilj plesa je da se dobro zabavimo, izbacimo negativnu energiju i nabacimo osmeh na lice. Zanjiši kukovima, zaigraj bokovima….. Ples je u svakom od nas.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

3 Komentari to “IZABERI PLES I ZANJIŠI KUKOVIMA!”

  1. Ana-Marija Maksić kaže:

    Salsa je moja ljubav već četiri godine! Obožavam je i svima preporučujem!!!

  2. djina kaže:

    Sve pohvale za tekst o salsi

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: