Međunarodni ispiti iz nemačkog jezika

Za posao, studije pa čak i brak potrebno je dokumentovati znanje nemačkog jezika posedovanjem nekog od međunarodnih ispita. Ispiti odgovaraju novousvojenoj skali Zajedničkog evropskog jezičkog okvira, koja podrazumeva šest nivoa znanja nemačkog jezika. Organizuju se i za decu i za odrasle. Najznačajniji su sertifikati koje izdaju Goethe institut i Austrijski institut. Svaki od međunarodnih ispita proverava četiri jezičke kompetencije: slušanje, čitanje, pisanje i pričanje. Važno je napomenuti da pre nego što se odlučite da polažete neki od međunarodno priznatih ispita morate pohađati kurs za nivo za koji se odlučite, a nakon toga slede pripremni kursevi za određeni sertifikat.

Ispiti za decu i starije osnovce

  • Nivo A1: Goethe Zertifikat, Fit in Deutsch: ispit je namenjen starosnoj grupi od 10 do 15 godina i njime se dokumentuje osnovno znanje nemačkog jezika: osoba, koja poseduje ovaj sertifikat ume da se predstavi, da u razgovoru razume jednostavna pitanja i na njih daje jednostavne odgovore.
  • Nivo A1: Kompetenz in Deutsch: sertifikat izdaje Austrijski institut, a namenjen je starosnoj grupi od 10 do 14 godina i njime se takođe dokumentuje osnovno poznavanje nemačkog jezika.
  • Nivo A2:  Goethe Zertifikat, Fit in Deutsch: uzrast od 10 do 15 godina, osoba može da razume kratke razgovore, kratka pisma i jednostavnije novinske članke.
  • Nivo A2: Kompetenz in Deutsch, uzrast od 10 do 14 godina.
  • Za više nivoe, odnosno za sve one, koji bi želeli da posećuju škole, u kojima je nastava na nemačkom jeziku, potrebno je da poseduju Deutsches Sprachdiplom (diplomu nemačkog jezika).

Ispiti za srednjoškolce i starije

  • Nivo A1: Goethe Zertifikat, Start in Deutsch: ispit je namenjen osobama starijim od 16 godina, dokumetuje osnovno znanje nemačkog jezika. Neophodan je i osobama, koje žele da tamo zasnuju bračnu zajednicu.
  • Nivo A2: Goethe Zertifikat, Start in Deutsch: ispit je namenjen osobama starijim od 16 godina, osoba može da se sporazume u svakodnevnim situacijama, da čita kratke novinske članke, da ispunjava formulare u banci ili pošti…
  • Nivo A2: Grundstufe Deutsch: Austrijski institut izdaje sertifikat. Namenjen je osobama starijim od 14 godina
  • Nivo B1: Zertifikart Deutsch: izdaje ga Goethe institut, potvrđuje sposobnost komunikacije i adekvatnog jezičkog ponašanja u raznim situacijama.
  • Nivo B2: Goethe Zertifikat B2: dokumentuje napredno poznavanje nemačkog jezika.
  • Nivo B2: Mittelstufe Deutsch: izdaje ga Austrijski institut.
  • Nivo C1: Goethe Zertifikat C1: potvrđuje jezičku sposobnost za nesmetanu komunikaciju u različitim prilikama u društvu, na poslu ili studijama.
  • Nivo C1: Oberstufe Deutsch: izdaje ga Austrijski institut.
  • Nivo C2: Goethe Zertifikat C2: ispit je uveden 2012. godine. i potvrđuje izuzetno poznavanje nemačkog jezika, kao maternji govornik.

Ispiti za odrasle

Za mnoge od nas je Nemačka obećani raj, bar što se tiče posla. Tako da se mnogi odlučuju da tamo nastave svoju poslovnu karijeru, ali neophodno je dokumentovati svoje znanje nemačkog jezika.

  • Zertifikat Deutsch für den Beruf – odgovara nivou B2. Dokumentuje da vladate nemačkim jezikom neophodnim za poslovni svet.
  • Prüfung Wirtschaftsdeutsch (PWD) – odgovara nivou C1. Izuzetno poznavanje poslovnog nemačkog.
  • Bulats Test: Testira Vaše znanje nemačkog jezika. Test se radi 60 minuta i na kraju odmah dobijete rezultat, koji je Vaš nivo znanja. Ovakav test još uvek nije u ponudi, ali za razliku od ostalih ispita, moći ćete da radite test na kompjuteru, jer se razvija poseban program.

Ispiti za studente

Mnogi studenti se odlučuju da svoje osnovne, master ili doktorske studije završe u Nemačkoj. Da bi dobili stipendiju ili mesto na nekom od univerziteta u zemljama nemačkog govornog područja neophodno je posedovati neki od međunarodno priznatih ispita, a najčešće tražen je Test DaF (Deutsch als Fremdsprache). Dokumentuje znanje nemačkog jezika, koje odgovara nivou B2.

Pripremni kursevi se od opštih kurseva razlikuju u izboru materijala i udžbenika, akcenat je na uvežbavanju i savladavanju jezičkih kompetencija, koje se na samom testu testiraju.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija