MIT O MERLIN MONRO NIKAD NE UMIRE

Nikuda bez savršene frizure! Istakni struk i slavi svoju ženstvenost! Glumi samopouzdanje, sve dok ga ne stekneš! Obrve su najvažniji deo lica! Pronađi parfem, koji ti odgovara i pretvori ga u svoj zaštitini znak! Tako je govorila slavna Merlinka, jedna od najfotografisanijih žena 20. veka. Njena plava kosa, zavodljiv pogled, pevanje, gluma, ljubavne afere i prerana smrt napravili su od nje ikonu za sva vremena. Uspela je da ostvari američki san, a mnogi njen život, svojevrsnu mešavinu fikcije i stvarnosti, porede i sa poznatim likom iz Grimovih bajki, Pepeljugom: iz jednog običnog sveta ušla je u svet glamura i Holivuda, za koji je kasnije rekla da je mesto gde plaćaju 50 dolara za poljubac, a 50 centi za dušu.  Ali za razliku od Pepeljuge, ova bajka ima tužan kraj.

1. juna 1926. rođena je u Los Anđelesu pod imenom Norma Džin Bejker. Oca nikada nije upoznala, a deo detinjstva je provela po sirotištima i hraniteljskim porodicama. Sa 16 godina je uplovila u bračne vode sa radnikom u fabrici aviona Džejmsom Doretijem. Maštala je da će biti slavna, a te priče nisu prijale tadašnjem suprugu, te je brak brzo okončan.  Krenula je putem slave i to prvo kao model. Tim poslom se uspešno bavila tri godine, kada je dobila filmski ugovor, koje je označio početak njene glumačke karijere. Više ne postoji Norma Džin, već Merlin Monro. Glumila je u ukupno 32 filmskih ostvarenja od kojih je svakako najpoznatiji i najpopularniji film “Neki to vole vruće “, ali ne treba zanemariti i ostale filmove, koji su joj doneli popularnost: “Sedam godina vernosti”, “Kako se udati za milionera?“, “Muškarci više vole plavuše “…  Filmovi u kojima je glumila bili su popularni, a Merlin je važila za jednu od najvećih glumica 50-tih godina 20. veka, iako je bilo onih, koji su osporavali njen glumački talenat. Ni Merlinka nije bila zadovoljna ulogama, koje su joj dodeljene – uloge naivnih plavuša željnih novca. Smatrala je da se u takvim ulogama nije mogao ispoljiti njen glumački talenat. Ali gledano iz ove perspektive, ako probamo da na njeno mesto stavimo neku drugu glumicu, ti filmovi ne bi imali status kakav imaju danas –  status klasika.

29991_mm12_iff

Mnogi je pamte po njenim brakovima i ljubavnim aferama. Pored braka sa radnikom Džejmsom Doretijem još dva puta je stala na ludi kamen. Drugi muž bio je bejzbol igrač Džo di Mađio. Brak je trajao samo devet meseci, jer je Di Mađio od braka imao druga očekivanja – želeo je domaćicu, ne ženu svetske karijere. Treći suprug – Artur Miler, dramaturg. Ali ni taj brak nije dugo potrajao. Nakon propalih brakova upuštala se u kratkotrajne ljubavne afere: sa Sinatrom, Ivom Montanom i tadašnjim američkim predsednikom  Džonom F. Kenedijem. O aferi sa Kenedijem se mnogo spekuliše i 50 godina posle njene smrti, a njihov odnos ostaće večna misterija. Tada se mogao predvideti i njen pad, jer se odala alkoholizmu, bolovala je od nesanice, depresije, ogorčenja su u njoj rasla.

Najveći mit je njena smrt, 05.08.1962. Zvanično je umrla od prekomerne doze tableta za spavanje. Drugi, koji su se ili se bave njenim životom, imaju druge teze. Navodno ju je uklonila porodica Kenedi. Drugi tvrde da je i CIA umešana u njeno ubistvo. Istina nikada neće biti otkrivena.

Njeni lični predmeti se na aukcijama prodaju za astronomske cifre: haljine, koje je nosila u filmovima dostižu cenu i do nekoliko milona dolara, a mnogi samo od njenog lika, koji nam se smeši sa šolja, jastuka, fotografija, godišnje zarade milione.

Ja sam sebična, nestrpljiva i pomalo nesigurna. Ponekad pravim greške, ponekad sam izvan kontrole i s vremena na vreme teška za rukovanje. Ali ako me ne možeš podneti kada sam najgora, sigurno me ne zaslužuješ ni kada sam najbolja.

                                                                                                                                                                                                                        Merlin Monro

 

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

2 Komentari to “MIT O MERLIN MONRO NIKAD NE UMIRE”

  1. Marina kaže:

    Moj omiljeni citat je – Lepota je u nesavršenosti. Ludilo je genijalno i bolje je biti apsolutno smešan nego apsolutno dosadan.

  2. Marko kaže:

    Jedna je Merlin Monro!!!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: