VLADIMIR KAMINER

Vladimir Kaminer je Nemac jevrejskog porekla, rođen 1967. u Rusiji. Autor je kratkih priča, kolumnista i DJ.
Kaminer je rođen u Moskvi gde je studirao dramaturgiju. Nakon pada Berlinskog zida seli se u Berlin 1990. godine gde dobija tzv. „humanitarni azil“
Od kraja 90-ih godina redovno održava književne večeri u klubu Kaffee Burger. Takođe vodi nedeljnu radijsku emisiju po imenu Wladimir’s World na Berlin-Brandenburg radiju, koji je namenjen imigrantima u Nemačkoj. Redovno radi i kao DJ širom Nemačke u svojim “ruskim diskotekama” gde nastupa sa ruskim bendovima.
Iako je ruski njegov maternji jezik, piše na nemačkom, a često se u svojim delima bavi situacijama sa kojima se sreću ruski imigranti u Nemačkoj. Priče su duhovite sa dozom ironije i satire. Dok čitate njegove priče biće vam zabavno i slikovito ćete moći sebi da dočarate svakodnevicu kroz koju prolaze imiganti, ali i stranci koji odu na rad u Nemačku.
Prevodom knjige „Ruski disko“ postao je poznat i našoj publici. Njegove knjige su pitke, jezik je jednostavan i blizak običnom čoveku tako da ih i početnici u učenju nemačkog jezika mogu čitati sa lakoćom u originalu.
Bibliografija

• Russendisko (2000) – Ruski disko (preveden na srpski jezik)
• Schönhauser Allee (2001) – Aleja Šenhojzer
• Militärmusik (2001) – Vojna muzika
• Die Reise nach Trulala (2002) – Put u Trulalu
• Mein deutsches Dschungelbuch (2003) – Moja nemačka knjiga o džungli
• Ich mache mir Sorgen, Mama (2004) – Brinem se, mama
• Karaoke (2005) – Karaoke
• Küche totalitär. Das Kochbuch des Sozialismus (2006) – Totalitarna kuhinja. Kuvar socijalizma
• Ich bin kein Berliner. Ein Reiseführer für faule Touristen (2007) – Nisam Berlinac. Vodič za lenje turiste
• Mein Leben im Schrebergarten (2007) – Moj život u vrtu
• Es gab keinen Sex im Sozialismus (2009) – Nije bilo seksa u socijalizmu

U Beogradu je prvi put gostovao povodom objavljivanja prevoda njegove knjige „Ruski disko“ na srpski jezik. Nakon književne večeri (na srpskom i nemačkom jeziku) Kaminer i njegov kolega muzičar Yurij Gurzhy pozvali su sve prisutne u „pravi“ ruski disko. Disko veče je bilo posvećeno muzici jugoistočne Evrope – između ciganskog panka, balalajka rokenrola i klezmer-ska-muzike.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

4 Komentari to “VLADIMIR KAMINER”

  1. Bojan kaže:

    Dieses Mann sieht wie ein interessanter Schriftsteller aus. Und seine Lebensgeschichte ist auch besondere. Warscheinlich würde jedermann ein entsprechendes Buch von Wladimir finden kann.

  2. Milos kaže:

    Sein Leben scheint mir sehr interessant. Ich denke, er ist intelligent. Sein Bucher gefallt mir.

  3. Aleksandra kaže:

    Es ist sehr interessant. Ich würde gerne sein Bücher lesen.

  4. Sanja kaže:

    Vladimr Kaminer ist sehr interessant Schriftsteller. Ich empfele euch seine Bucher. Die Bucher werden leicht gelesen und sie sind sehr gut.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: