MOJE ISKUSTVO SA UČENJEM STRANIH JEZIKA

Moje prvo iskustvo sa stranim jezikom je bilo kada sam napunio jednu godinu. Naime, moj otac je dobio posao u Kanadi i cela porodica se odselila sa njim. Kao dete od godinu dana nisam imao jasnu predstavu šta se oko mene događa. U kući se govorio srpski jezik, a u gradu,  na televiziji, vrtiću i obdaništu engleski. Takvu jednu situaciju sam smatrao sasvim normalnom i nisam imao problema sa učenjem bilo jednog bilo drugog jezika, kao što nisam imao ni problema u komunikaciji. Čak i dete od dve ili tri godine moglo je da zaključi kome da se obrati na engleskom, a kome na srpskom. U Kanadi inače živi veliki broj stranaca, tako da dosta dece pored engleskog govore i svoj maternji jezik. Zahvaljujući petogodišnjem životu u inostranstvu, engleski jezik sam naučio i smatrao bliskim jezikom, nipošto stranim. Zahvaljujući znanju jezika mogao sam da se lepo družim sa vršnjacima, da gledam crtane filmove, akcione filmove i serije na engleskom  i da doživim pun ugođaj, koji se često gubi u prevodu na neki drugi jezik.

Posle pet godina porodica se vratila da živi u Beogradu.  U Beogradu mi engleski nije bio od velike koristi, sem što sam dosta lako dobijao dobre ocene iz engleskog jezika u osnovnoj školi. Nakon pet godina provedenih u Beogradu moj otac opet dobija priliku da radi u inostranstvu, ovaj put na red je došla Holandija. U Holandiji svi govore engleski, tako da se ni u jednom trenutku nisam osećao kao potpuni stranac. Takođe, znanje engleskog mi je pomoglo da  brže naučim holandski jezik. U skoro svakoj zemlji Evrope koju bih posetio engleski jezik mi je bio od velikog značaja, pošto sam zahvaljujući znanju ovog svetskog jezika uvek mogao da se sporazumem sa meštanima o osnovnim stvarima.

Povratkom u Beograd znanje holandskog jezika omogućilo mi je da u srednjoj školi lakše savladam časove  nemačkog, pošto su ovi jezici veoma bliski. Nakon pet lepih godina u Beogradu na red je opet došlo inostranstvo, ovog puta Grčka. Po prvi put sam osetio teškoće učenja jednog jezika, posto grčki nema sličnosti ni sa jednim jezikom koji sam do tada znao. Ipak, znanje engleskog omogućilo mi je elementarnu komunikaciju. Pošto sam se u Grčkoj zadržao samo jednu godinu, nisam uspeo da naučim jezik. Za vreme boravka naučio sam da na grčkom kažem nekoliko osnovnih rečenica, a mogao sam i da razumem najveci deo komunikacije. Iako nisam znao sve reči, često sam mogao da zaključim šta pojedina osoba želi da mi kaže. Nažalost, posle jedne prelepe godine napustio sam Grčku, a vremenom sam dosta  naučenog zaboravio.

U svakom slučaju, učenje i znanje svetskih jezika je jedno veliko bogatstvo koje vam omogućava da se sporazumevate sa ljudima u gde god da se nađete. Znanje jezika vam pored svakodnevne komunikacije omogućava da se družite, razvijate prijateljstva, bolje upoznate ljude oko sebe, da bolje upoznate i razumete kulturu strane zemlje, da čitate knjige u originalnim izdanjima, da gledate filmove na jeziku na kojem su snimljeni i da se nikad ne osećate izgubljeno i nesigurno kada se nađete negde u inostranstvu.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

1 Komentar to “MOJE ISKUSTVO SA UČENJEM STRANIH JEZIKA”

  1. sudski tumac kaže:

    Bravo druze za tebe imao si srecu otici u Kanadu i odmah uciti strani jezik bravo nista drugo

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: