HERE COMES THE SUN

Da Džordž Harison nije otišao na odmor na Sardiniju, verovatno nikada ne bismo čuli pesmu Here Comes The Sun. Ili možda jednostavno ne bi bilo pesme koju svi znamo.

Najpoznatija kompozicija čuvenog gitariste Bitlsa je zapravo napisana tokom jednog boravka na ostrvu.
Da li je moglo biti drugačije? Koje mesto je bolje od Sardinije da bi se proslavio povratak sunca? Prema jednoj verziji, Harison je napisao jednog jutra 1969. godine. Nalazio se u bašti kuće Erika Kleptona i koristeći gitaru Erika Kleptona napisao je u jednom dahu stihove pesme Here Comes The Sun.

U stvari tekst pesme nema nikakve veze sa Sardinijom. Govori o spokojstvu koje je došlo posle dugog mračnog perioda, gde povratak sunca predstavlja upravo to spokojstvo. Harison je zapravo prolazio kroz težak period a između ostalog imao je i probleme sa zakonom zbog posedovanja marihuane.

Međutim apsolutno je tačno da Sardinija  ima veze sa grupom Bitls.

Nije slučajno što je Bitls manija u Kaljariju bila tako snažna da je 1964. u tom gradu osnovan prvi italijanski Fan Club Bitlsa koji je zvanično priznala Liverpulska četvorka.

A možda nije slučajno ni to što je upravo Džordž Harison bio taj koji je odobrio osnivanje fan kluba. Naime njegovu sekretaricu je kontaktirala grupa devojaka iz Kaljarija koje su izrazile želju da osnuju fan klub. Nisu dugo čekale odgovor i relativno brzo su dobile zvanične članske karte.

Ko zna da li je upravo ovaj kontak bio taj koji je podstakao Harisonovu znatiželju i nagnao da provede odmor na Sardiniji? Takođe ne treba izuzeti i mogućnost da je gitarista odlučio da da sebi oduška i napuni baterije pre nego što uđe u studio, tako što je priuštio sebi kratak odmor na Sardiniji.

U svakom slučaju na ovom predivnom ostrvu nastala je jedna od najpopularnijih pesama Bitlsa.

Pročitajte ostale tekstove iz kategorija:

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:

Podeli članak

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

3 Komentari to “HERE COMES THE SUN”

  1. Masa_Djordjevic kaže:

    Questo e un testo molto interessante, mi ho piacuto molto. Ma, non ho sentito della questa canzone. Ho solo 14 anni. Ma, la storia e piu interessante della storia d'Roma, se posso dico. E bella e credo che piacerebbe a tutti. Ma, non si sa mai. Forse, se Harison non e andato a Sicilia, forse lui farebbe la canzone piu bella. Chissa! (e scusi, ma non ho potuto scrivere gli accenti)

  2. Miroslav kaže:

    Jedna od najlepsih pesama. Sjajno. Nisam znao za ovaj detalj.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Kategorije

Facebook

Newsletter prijava

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl: